Noen som Angela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noen som Angela
Forfatter(e)Bror Hagemann
Utgitt1989[1]

Noen som Angela er en roman av Bror Hagemann, utgitt på Gyldendal i 1989. Den er Hagemanns andre roman.

Romanen er kort – 118 sider – og har et hurtig tempo med mange av den velskrevne detektivromanens kjennetegn.

Handling[rediger | rediger kilde]

32 år gamle Henry Ruud lever et regelmessig og lite bemerkelseverdig liv i Bergen. Han gjør det han kan for ikke å vekke andres interesse på noen måte; utfører jobben sin som systemkonsulent punktlig, men uten å utmerke seg, later som han er interessert i de samme tingene som arbeidskameratene, dvs, fotball, og ser ellers mest på TV om kveldene. Han er livredd for at noen skal få kjennskap til hans hemmelige lideskap for opera, og holder platene innelåst.

En dag ser han i et magasin en fotomodell som gjør et besynderlig inntrykk på han - «noe i blikket hennes han ikke kunne forklare; noe vilt, fandenivoldsk, og samtidig veldig sky, som om det var første gang hun ble fotografert». Han begynner å gjennomsøke ulike magasiner, og finner henne igjen under skiftende identiteter. Etter å ha fulgt henne i nærmere to år, slutter hun å opptre i bladene. Hun er sporløst forsvunnet. Dette får Henry Ruud til å ta sitt livs beslutning: Han vil finne henne, snakke med henne, gi seg til kjenne. Når ferien kommer, setter han seg i Granadaen og kjører nedover i Europa på det eneste sporet han har - navnet på en fotograf som forekommer på et bilde.

Nye spor bringer han etter hvert høyt opp i Romas underverden, og oppdraget viser seg å medføre fare for eiendom, helse og liv. For Henry Ruud er det å finne Angela blitt et livsnødvendig prosjekt, og viktigere enn alle andre hensyn. Han vet ikke hva som er mest uvirkelig – det utenkelige som han nå foretar seg, eller hans tidligere, velordna liv.