Nationella säkerhetsrådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nationella säkerhetsrådet er et organ i Statsrådsberedningen som møtes for informasjonsdeling og strategisk samordning i spørsmål om rikets sikkerhet. Rådet trer sammen annenhver uke, men ved alvorlige kriser og hendelser kan rådet sammenkalles med kort varsel.[1]

Rådet ledes av Sveriges statsminister og består av justisministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren, sivilforsvarsministeren, finansministeren og eventuelle øvrige partiledere som inngår i Sveriges regjering. Andre statsråder deltar når deres ansvarsområder er berørt. Etatssjefer og andre kan gis mulighet til å gi informasjon til rådet.

Møtene i rådet kan ved behov forberedes av gruppen för strategisk samordning (GSS) som består av statssekretærer som representerer de statsråder som deltar i rådet.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren bistår Nationella säkerhetsrådet og har ansvar for analyse, samordning og innretning av spørsmål som berører rikets sikkerhet. Rådgiveren bistår også statsministeren i utenriks- og sikkerhetspolitiske saker samt spørsmål om rikets sikkerhet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Regeringskansliets arbete med nationell säkerhet». Regeringskansliet (svensk). 14. september 2023. Besøkt 25. april 2024.