Nasjonalt senter for e-helseforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nasjonalt senter for e-helseforskning
Stiftet1. januar 2016
HovedkontorTromsø
EierHelse Nord
Nettstedwww.ehealthresearch.no

Nasjonalt senter for e-helseforskning er et norsk forskningssenter underlagt Helse Nord. Forskningssenteret skal samle, produsere og formidle kunnskap myndighetene trenger for e-helsepolitikk. Senteret forsker og utreder e-helse, telemedisin og mobil helse, herunder følgeforskning og metodevurderinger av e-helsetiltak.[1] Nasjonalt senter for e-helseforskning skal jobbe sammen med Direktoratet for e-helse og andre organisasjoner for å finne de beste e-helseløsninger.

Forskningssenteret får bevilgninger fra statsbudsjettet til å jobbe med prosjekter. Direktoratet for e-helse har gitt senteret oppgaver som er forankret i Nasjonalt e-helsestyre. Senteret skal realisere de politiske mål beskrevet i Stortingsmelding nr. 9 (2012-2013), Én innbygger – én journal[2]

  • Helsepersonell skal ha enkel og sikker tilgang til pasient og brukerinformasjon
  • Innbyggerne skal ha tilgang til enkle og sikre digitale tjenester
  • Data skal være tilgjengelig for kvalitetsforbedring, helseovervåking, forvaltning og forskning

Nasjonalt senter for e-helseforskning ledes av Stein Olav Skrøvseth.[3] Senteret ble opprettet 1. januar 2016.

Oppgaver er delt inn i fem områder[rediger | rediger kilde]

  1. Én innbygger – én journal
  2. E-helsetrender
  3. Effekt av digitale løsninger
  4. Velferdsteknologi
  5. Helsedataanalyse

Forskningsaktivitet[rediger | rediger kilde]

Senteret driver forskning som finansieres gjennom konkurranseutsatte midler fra for eksempel Norges forskningsråd og EU. Forskningen skal være med på å støtte de nasjonale oppgavene, og sikre at senteret har fagkompetanse på e-helse.

Internasjonalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

Nasjonalt senter for e-helseforskning er samarbeidssenter for e-helse og telemedisin til Verdens helseorganisasjon (WHO). Senteret er styremedlem i EHTEL (European Health Telematics Association) og i HIMSS Governing Council Europe. Forskningsmiljøet har erfaring fra deltakelse i EU-prosjekter og i internasjonale forskningsnettverk. I samarbeid med Direktoratet for e-helse skal senteret tilrettelegge og koordinere norsk deltakelse på ulike internasjonale arenaer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statsbudsjettet for Helse og omsorgsdepartementet (2015–2016)
  2. ^ omsorgsdepartementet, Helse- og (27. november 2012). «Meld. St. 9 (2012–2013)». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 10. januar 2017. 
  3. ^ ehealthresearch.no Ny senterleder på Nasjonalt senter for e-helseforskning Arkivert 24. april 2016 hos Wayback Machine. 11.04.2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]