Multisystemisk terapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Multisystemisk terapi (MST) er et behandlingstilbud for ungdom i alderen 12–18 år med alvorlige atferdsproblemer. Behandlingstilbudet er familie- og nærmiljøbasert og gis til ungdom som er voldelige eller aggressive, som har problemer på skolen, som ruser seg, eller har venner med uheldig innflytelse.

Behandlingstilbudet drives i Norge av Barne-, ungdoms- og familieetaten (BUFetat), og er et frivillig tilbud innen barnevernet. Det er barnevernet i den kommunen eller bydelen familien bor som søker om behandlingen. Atferdssenteret står for opplæringen av terapeutene og for kvalitetssikringen av arbeidet.

Terapeuten jobber sammen med familien i hjemmet, på tidspunkter som passer for familien. MST-terapeuten skal hjelpe og veilede foreldrene uten å overta deres oppgaver eller ansvar og behandlingen skal tilpasses hver enkelt familie. Foreldrene, ungdommen og terapeuten setter ukentlige mål for arbeidet og det settes opp skjematiske og konkrete planer for hvordan målene skal nås. Behandlingen er intensiv, og det kan i enkelte perioder dreie seg om flere møter per uke, både hjemme, med skole og med andre støttepersoner. Terapeuten skal uansett tid på døgnet være tilgjengelig for foreldrene i behandlingsperioden. Behandlingsperioden varer vanligvis fra tre til fem måneder, men dersom ungdommen når målene kan den avsluttes tidligere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]