Mona Grain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mona Grain
Født26. okt. 1941Rediger på Wikidata
Død6. apr. 2019Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Mona Igraine Grain (født 26. oktober 1941, død 6. april 2019) var en svensk sanger og revyartist.

Grain begynte å synge som 14-åring og stilte opp i ulike amatørkonkurranser hjemme i Västerås. I 1958 fikk hun medvirke i den populære TV-underholdningen fra Kungsträdgården i Stockholm og begynte å etablere seg i underholdningsbransjen. Sven Paddock engasjerte henne till Vårat gäng etter att ha hørt henne i radioprogrammet Timmen Tumba. I 1959 fikk hun dra på turné med Casinorevyn og året etter startet folkeparksshowet, Flugan, hvor Mona inngikk i ensemblet.

Grain konkurrerte i Melodifestivalen 1960 med bidragene «Alexander» og «Nancy, Nancy», som havnet på en tredje-, respektive fjerdeplass. Hun medvirket også i 1962-utgaven av Melodifestivalen. Det året het bidraget «Trollen ska trivas». Det var først tenkt at Grain skulle fremføre «Kärlek och pepparrot», skrevet av Olle Adolphson og Björn Linderoth, men sangen ble tatt ut av konkurransen ettersom den hadde blitt fremført offisielt ved et tidligere tilfelle. I Melodifestivalen 1963 medvirket hun med «»Jag är så trött på allt det här» og «Sen igår är vi kära». Begge sangene ble uplassert.

I 1963 hadde Mona Grain suksess i Hagge Geigerts revy i Uddevalla og avisene omtalte henne som «nästa stora revyprimadonna». I 1966 spilte hun i Tjaddenrevyn. Samarbeidet med Tjadden Hällström fortsatte i flere år. Fra slutten av 1960-tallet var hun flere ganger med i Riksteaterns ensemble.

Under sin musikerkarriere, 1958-1964, rakk Mona Grain å gi ut drøyt ti singler og like manga EP-plater. Hennes største suksess var låten «Alexander» (1960), men også hennes moderniserte version av Kai Gullmars «Ordning på torpet» (1961) ble spilt ofte på radio.

Mona Grain er gravlagt i minnelunden på S:t "Botvids begravningsplats" i Huddinge.