Molde Skytterlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Molde Skytterlag er et skytterlag i Molde tilsluttet Det frivillige Skyttervesen.

Laget ble først stiftet som Molde Skytterforening den 11. juni 1861 som en del av den landsomfattende Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug. Skytebanen var fra 1862 i Kalvehagen på Bjørset. Senere ble den lagt til Ræstadhaugan. I 1862 ble det arrangert skytestevne for hele amtet i Molde.

Etter en tids inaktivitet så ble skytterlaget på nytt stiftet den 27. mai 1881 og fikk dagens navn Molde Skytterlag. I slutten av 1881 ble det bestemt at Molde Skytterlag skulle gå over fra Centralforeningen til folkevæpningsbevegelsen. I 1882 ble det derfor stiftet et nytt skytterlag i Molde som het Molde Centralskytterlag, organisert under Centralforeningen.

I 1917 ble ny bane anlagt i Moldedalen og fra 4. til 6. juli i 1919 arrangerte Molde Skytterlag Landsskytterstevnet for første gang. 878 skyttere deltok og Skytterkonge ble Karl Hagen fra Skogner Skytterlag (nå Riflen/Skoger Skytterlag) etter omskyting med S. J. Dahl fra Randsfjord.

Fra 1. til 3. juli i 1932 ble Landsskytterstevnet igjen arrangert av Molde Skytterlag og hadde 548 deltakere. Skytterkongen ble Rasmus Ryssdalsnes fra Indre Gloppen med 137 poeng.

I 1929 ble det startet en årlig «byskytingskonkurranse» mellom skytterlagene i Molde og Aalesund. Fra 1965 ble også Fosna Skytterlag med i denne konkurransen. Byskytingskonkurransen har blitt avholdt hvert år fram til i dag, med unntak av noen år rundt 2. verdenskrig. Arrangementet rulleres mellom de tre byene.

Aktiviteten har i etterkrigstiden vært relativt stabil. Molde Skytterlag søkte også om å få arrangere Landsskytterstevnet i 1992 og 1998, men fikk disse søknadene avslått. På 90-tallet arrangerte Molde Skytterlag Norgescup-stevne og også Midt-Norsk mesterskap i skyting. I 2010 ble det arrangert NM i skogsløp med skyting på skytebanen til Molde Skytterlag. Molde Skytterlag arrangerer årlig to stevner; et utendørs banestevne og et innendørs stevne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]