Mjåvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mjåvatnet
Beliggenhet Vefsn (Nordland)
Areal 2,60 km² 
Høyde 39 moh.
Omkrets 11,95 km
Kilde NVE

Mjåvatnet er en innsjø som ligger i Vefsn kommune i Nordland. Europavei 6 passerer på vestsiden av vatnet gjennom den såkalte Mjåvassbygda. På østsiden av Mjåvatnet ligger Mjåvassfjellet.

Mjåvatnet ligger i Fustavassdraget mellom Ømmervatnet og Fustvatnet. De øvrige innsjøene i vassdraget er Lille Luktvatn og Luktvatn. Innsjøen er lang og smal, og navnet kommer av at innsjøen er mjå, eller smal. I nordenden munner elvestykket Strauman ut i Mjåvatnet. Det kommer fra Ømmervatnet. I sørenden ligger utløpselva Straumen, som munner ut i Fustvatnet. Det er ingen andre større elver som renner ut i Mjåvatnet, men det er en del bekker. Den største av dem er Sandørbekken, som renner fra Sandørbekkhola og nedover Mjåvassfjellet mot Mjåvatnet. Dette er et kjent landemerke i området.

Fiskeslagene i Mjåvatnet er de samme som i Fustvatnet; ørret, røye og trepigget stingsild.

De fleste bofaste i Mjåvatnet jobber stort sett i Mosjøen, men det er også landbruk i området. Sandvik Folkehøgskole ligger også ved Mjåvatnet.

Mjåvatnet er oftest i lokalmedia grunnet bilulykker, og da helst trailervelter, på den svingete Europavei 6 som går gjennom bygda.