Medial halscyste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mediale halscyster er væskefylte hulrom som kan oppstå langs midtlinjen på halsen. De er vanligvis ufarlige, men kan være utsatt for infeksjoner, og kan være til hinder for pusting og tale dersom de blir svært store. Tilstanden er en av de vanligste årsakene til klump på halsen hos barn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I fosterlivet blir skjoldbruskkjertelen (thyroidea) dannet nær tungen. Rundt 3. uke av svangerskapet flytter den seg nedover gjennom vevet, til den når sin endelige posisjon på skjoldbrusken, fremme på halsen.

Kanalen som oppstår under denne flyttingen kalles ductus thyreoglossus, og går fra tungen, via tungebeinet, ned til thyroidea. Vanligvis vil kanalen lukke seg innen 10. uke. Noen ganger skjer imidlertid ikke dette. Da vil små hulrom vær igjen inne i halsen, og disse kan potensielt fylles av væske og danne cyster. Cystenes opphav speiles tydelig i det engelske navnet; Thyroglossal duct cyst.

Symptomer og funn[rediger | rediger kilde]

Mediale halscyster ligger i midtlinjen eller like utenfor denne, oftest i området mellom tungebeinet og ned til thyroidea. I teorien kan de også oppstå over tungebeinet, i tungen, men dette er sjeldent. De er uømme, jevne og har myk konsistens. Ofte vil de bevege seg oppover hvis tungen stikkes ut.

Cysten vokser oftest svært sakte, og over 1/3 av de affiserte er 20 år før de søker lege. Infeksjoner kan gjøre at cysten blir øm og vokser plutselig, for så å gå tilbake igjen.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Ettersom cystene ikke er farlige, kan man i mange tilfeller la være å behandle. Antibiotika kan være indisert dersom man mistenker infeksjon.

Ved hyppige infeksjoner, ved tale/puste-problemer eller av kosmetiske hensyn, kan mediale halscyster fjernes kirurgisk. Man opererer da vekk hele området der ductus thyreoglossus ligger, for å hindre nye cyster i å oppstå. Dette involverer å fjerne midtre deler av tungebeinet. Tilbakefall er sjelden etter slike operasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Lateral halscyste