mCASH

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

mCASH var en digital betalingstjeneste for smarttelefoner. Løsningen var Norges første mobilbetalingsløsning, funnet opp av Daniel R. Döderlein, patent innvilget i 2011 og tjenesten ble lansert i februar 2014.[1] 15. oktober 2015 ble det kjent at den norske delen av mCASH ble kjøpt av Sparebank1.[2] I september 2016 hadde mCASH 430 000 unike brukere.[3] 13. februar 2017 ble det kjent at mCASH ble slått sammen med Vipps [4] gjennom etableringen av Vipps AS som frittstående selskap fra DNB, og fusjon med SpareBank 1 Mobilbetaling AS som eide mCASH.

mCASH var tilgjengelig i AppStore og Google Play for personer i alle aldre med norsk fødselsnummer og mobilnummer. Man måtte imidlertid være gammel nok til å ha kort som kunne legges inn i appen for å gjennomføre utbetalinger. Barn uten kort kunne få overført penger fra foreldre gjennom vennebetaling på en egen mCASH-konto i appen, slik at de kunne foreta kjøp.

Tjenesten[rediger | rediger kilde]

Vennebetalingsfunksjonaliteten i mCASH lot brukerne betale til mottagers telefonnummer i stedet for kontonummer. mCASH kunne imidlertid også benyttes som betalingsløsning for butikker med og uten kasseintegrasjon, som nettbetalingsløsning, som betaling i app og som funksjon for å kjøpe en vare direkte fra en annonse i avis eller på nett. Løsningen kunne blant annet benyttes for kjøp på Bunnpris, G-Sport, Intersport, Burger King, BI Nydalen, Starbucks og Interflora.no.

For å sende penger var man avhengig av å registrere seg som bruker. Sendte man penger til en bruker som ikke var registrert, fikk mottager en melding om å registrere seg for å motta pengene.

mCASH var bankuavhengig, også for brukersteder som ønsket å ta betalt gjennom mCASH.

Handel i kioskløsningen[rediger | rediger kilde]

For butikker, lag og foreninger som satte opp løsningen var kupongbasert betaling et alternativ til betalingsterminaler. Kunden fikk tilgang til utsalgsstedets produkter i sin telefon gjennom enten å scanne en QR-kode eller å finne butikken i en «i nærheten»-funksjon i appen, som baserte seg på kundens geolokasjon. Kunden valgte på sin telefon i utsalgsstedets meny og velger og betalte for det hen skulle ha. Kunden fikk deretter en kupong som bevis på kjøpet i sin telefon. Denne kupongen ble vist til kassebetjeningen og man fikk varene utlevert. QR-koden kunne også legges på nett og annonser for utsalgsstedet.

Handel på nett[rediger | rediger kilde]

Ved å benytte mCASH som løsning for betaling på nett eller i app slapp kunden å taste kortsiffer og sikkerhetskoder. Kunden ble enten sendt direkte til appen eller scannet en QR-kode definert for kjøpet og godkjente kjøpet i mCASH med en firesifret kode.

For utviklere[rediger | rediger kilde]

mCASH opererte med åpne APIer og alle som ønsket å legge opp mCASH i sin løsning kunne finne dem på nettet.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

For å benytte mCASH måtte man logge seg på applikasjonen med en egendefinert kode. For større kjøp, overføringer eller betaling til enkelte brukersteder måtte man identifisere seg med BankID.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Først i Norge med mobilbetaling, besøkt 19. desember 2016
  2. ^ Sparebank1 kjøper norske mCash, besøkt 19. desember 2016
  3. ^ Stor oversikt: Tjenester for mobil betaling, besøkt 19. desember 2016
  4. ^ «Mcash er dødt - leve Vipps». Digi.no (norsk). Besøkt 13. februar 2017. 

¨