Märthaskolen (Sverige)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Märthaskolen
LandSverige
Grunnlagt1927
Nedlagt1975
Beliggenhet

Märthaskolan var et motehus og en syskole i Stockholm som var i drift mellom 1927 og 1975. Märthaskolan ble etablert av grevinne Marg von Schwerin, som tidligere hadde vært lærer på Femina sömnadsskola og arbeidet som mote- og mønsterekspert i det svenske ukebladet Idun. Skolen ble opprettet med støtte fra prinsesse Märtha (som to år senere ble kronprinsesse av Norge) samt fra Margareta Lindström, som var von Schwerins venninne og kollega i bladet Femina.

Skolen utdannet syersker og skreddere spesifikt i finere dameskredderi. Skolen ble oppkalt etter prinsesse Märtha, som var svært interessert i mote og ga tillatelse til å bruke hennes navn på betingelse av at hun skulle ha fullt innsyn i alt som angikk virksomheten. Den svenske Märthaskolan ble en av de få foretakene i svensk historie som har skapt haute couture.

Märthaskolan hadde en fransk avdeling som sydde opp klær etter originalmønstre fra Paris, og sammen med varemagasinet Nordiska Kompaniets (NK) «Franska damskrädderi» ble Märthaskolens franske avdeling det fremste moteforetaket i Sverige. Skolen hadde nære forbindelser med franske motehus som Dior, Chanel og Balenciaga.

I 1929 ble Märthaskolen i Stockholm kongelig hoffleverandør. Den svenske prinsesse Margaretha utdannet seg i dameskredderi ved Märthaskolen.

Skolen ble nedlagt i 1975, da eksklusive haute couture-plagg ble utkonkurrert av konfeksjonsindustrien.

Livrustkammaren viste i perioden 2011–2012 utstillingen Kungligt Vintage, der flere kreasjoner fra Märthaskolen var med.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kunglig vintage». Livrustkammaren (svensk). Arkivert fra originalen 7. mars 2016. Besøkt 14. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]