Liste over Vest-Australias guvernører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Guvernøren av Vest-Australias flagg.
Guvernøren av Vest-Australias flagg mellom 1953–1988
Guvernøren av Vest-Australias flagg mellom 1870–1953

Guvernøren av Vest-Australia er monarken av Australias representant i delstaten Vest-Australia. Guvernøren utfører de samme oppgavene på delstatsnivå som Australias generalguvernør utfører på nasjonalt nivå. Guvernørens offisielle residens og kontor er Government House i Perth.

Den første australskfødte guvernøren var James Mitchell (utnevnt i 1948).

Den nåværende guvernøren er Malcolm McCusker.

Viseguvernører[rediger | rediger kilde]

Stirling ble offisielt utnevnt fra 4. mars 1831. Det løste det lovmessige problemet med skillet mellom arbeidsoppgavene Stirling fikk i 1828 med mangelen på formell autoritetsposisjon. Stirling omtalte sin egen stilling som:

Sitat I believe I am the first Governor who ever formed a settlement without Commission, Laws, Instructions and Salary.[1] Sitat
Nr. Viseguvernør Fra Til
1 James Stirling 30. desember 1828 5. februar 1832

Guvernører[rediger | rediger kilde]

Nr. Guvernør Fra Til
1 James Stirling 4. mars 1832 2. januar 1839
2 John Hutt 3. januar 1839 26. januar 1846
3 Andrew Clarke 27. januar 1846 11. februar 1847
- Frederick Irwin (midlertidig guvernør) 12. februar 1847 11. august 1848
4 Charles Fitzgerald 12. august 1848 22. juli 1855
5 Arthur Kennedy 23. juli 1855 27. februar 1862
6 John Hampton 28. februar 1862 1. november 1868
7 Benjamin Pine[2] 2. november 1868 29. september 1869
8 Frederick Weld 30. september 1869 10. januar 1875
9 William Cleaver Francis Robinson 11. januar 1875 11. november 1877
10 Harry Ord[3] 12. november 1877 9. april 1880
- William Robinson (2. periode) 10. april 1880 1. juni 1883
11 Frederick Broome 2. juni 1883 19. oktober 1890
- William Robinson (3. periode) 20. oktober 1890 22. desember 1895
12 Gerard Smith 23. desember 1895 30. april 1901
13 Arthur Lawley, 6. baron Wenlock 1. mai 1901 23. mars 1903
14 Frederick Bedford 24. mars 1903 30. mai 1909
15 Gerald Strickland, 1. baron Strickland 31. mai 1909 16. mars 1913
16 Harry Barron 17. mars 1913 8. april 1917
17 William Ellison-Macartney 9. april 1917 8. april 1920
18 Francis Newdegate 9. april 1920 27. oktober 1924
19 William Campion 28. oktober 1924 8. juni 1931
Ingen[4] 1931 1948
20 James Mitchell 5. oktober 1948 30. juni 1951
21 Charles Gairdner 6. november 1951 25. oktober 1963
22 Douglas Kendrew 25. oktober 1963 6. januar 1974
23 Hughie Edwards 7. januar 1974 23. november 1975
24 Wallace Kyle 24. november 1975 24. november 1980
25 Richard Trowbridge 25. november 1980 24. november 1983
26 Gordon Reid 2. juli 1984 . september 1989
27 Francis Burt 29. mars 1990 31. oktober 1993
28 Michael Jeffery 1. november 1993 17. august 2000
29 John Sanderson 18. august 2000 17. januar 2006
30 Ken Michael 18. januar 2006 2. mai 2011[5]
31 Malcolm McCusker AO CVO QC 1. juli 2011 Sittende

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Commission appointing Stirling Governor and Commander-in-Chief 4 March 1831 (UK). Documenting a Democracy. National Archives of Australia. Besøkt 5. mars 2008. - se også Digitalisert utgave av originalen and [Henry Bathurst, 3. jarl av Bathurst Bathurst] (1831). Transcription of Commission appointing Stirling Governor and Commander-in-Chief 4 March 1831 (UK) (pdf (5 sider)). Founding documents: 110 key documents that are the foundation of our nation. National Archives of Australia. Besøkt 5. mars 2008.
  2. ^ Selv om han ble formelt utnevnt til guvernør kom Pine aldri til Vest-Australia og hans plikter i Vest-Australia ble utført av John Bruce.
  3. ^ Ord var viseguvernør mellom 12. november 1877 og 29. januar 1878.
  4. ^ Vervet var ubesatt mellom 1931 og 1948. John Northmore var administrator frem til 29. juni 1932. Han var viseguvernør frem til 10. juli 1933, og ble erstattet som viseguvernør av James Mitchell frem til 4. oktober 1948. Mitchell ble utnevnt til guvernør fra 5. oktober 1948.
  5. ^ http://www.govhouse.wa.gov.au/main.htm?welcome