Leveranse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innen prosjektledelse er en leveranse materielle eller immaterielle gjenstander produsert som følge av et prosjekt og som er ment bli levert til en kunde (enten internt eller eksternt).[1][2] Eksempler på en leveranse kan være en rapport, et dokument, et programvareprodukt, en serveroppgradering eller en annen byggestein i et overordnet prosjekt.[3] En leveranse kan bestå av flere mindre leveranser. Det kan enten være en effekt (outcome) som skal oppnås (eksempelvis "at selskapet skal bli lønnsomt i år er en leveranse") eller et resultat (output) (eksempelvis at "leveransen for det ferdige prosjektet består av en spesiell elektronisk enhet og styrings-programvaren"),

Oppdeling av leveranser[rediger | rediger kilde]

Noen leveranser er avhenger av at andre leveranser fullføres først, og dette er vanlig i prosjekter hvor det er flere etterfølgende milepæler.[4] På denne måten er det også mange mulige tidsbesparelser som kan forkorte hele prosjektets endelige leveringstid. Under en designaktivitet kan man da i tegninger representere deler som ikke er ferdig designede som en "sky" rundt delen som ikke er ferdig designet, som kan leses som at "denne delen (eksempelvis størrelse eller andre karakteristikker) vil bli undersøkt senere". I mellomtiden kan man levere den delen som er avgjort til de interesserte partene.

Sammenlignet med milepær[rediger | rediger kilde]

En leveranse er forskjellig fra en prosjektmilepæl ved at en milepæl er en måling av fremgangen mot et resultat (output), mens leveransen er når resultatet faktisk blir levert til en kunde eller sponsor.[5] For et typisk prosjekt kan en milepæl være fullføringen av et produktdesign, mens en leveranse kan være en teknisk tegning eller en detaljert designrapport for produktet.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

I tekniske prosjekter kan leveranser videre klassifiseres som maskinvare, programvare eller designdokumenter. I kontraktsarbeid kan en leveranse referere til et element som kreves spesifikt i kontrakten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kermit Burley. " What Is a Deliverable in Project Management?". Houston Chronicle. Small Business section. Hearst Corporation, 2013.
  2. ^ "Goal: Define project deliverables". Microsoft Office website. Accessed December 9, 2013.
  3. ^ Cutting, Thomas. "Deliverable-based Project Schedules: Part 1". PMHut.com (Last accessed 8 November 2009).
  4. ^ What is a Deliverable in Project Management? Wrike. Accessed 8 August 2017.
  5. ^ Bernie Roseke, What is a Project Deliverable?. Project Engineer, 22 November 2016. Accessed 8 August 2017.