Kvamsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 62°12′39,002″N 5°21′54,378″Ø Kvamsøya er ei øy i havgapet på ytre sørlige Sunnmøre i Sande kommune, nord for Stad. Innbyggertallet er 243 pr 01.01.2014 (SSB/Statistikkbanken).

Fergen fra kommunesenteret Larsnes tar 45 minutter, og er innom både Åram og Voksa/Sandsøya.

På øya er det tredelt barneskole og barnehage. Den største arbeidplassen er Brimer Kvamsøy AS, som sysselsetter om lag 40 arbeidstagere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble det tyske lasteskipet «Hans Leonard» skutt i brann da det passerte Kvamsøya. Skipet var lastet med sprengstoff, og eksplosjonen som fulgte var en av de største i Norge under den andre verdenskrigen. Også «Felix Scheder» sank i omtrent samme området, bare 2 måneder senere.

Kong Arthur-spelet[rediger | rediger kilde]

Spelet er Sande kommunes tusenårsprosjekt, og hadde fremvisning på nytt andre helga i august 10. til 12. august 2007. I dette humoristiske friluftsteateret møter vi folket på og omkring Kongsvollen slik det var for om lag 1500 år siden. Manusforfattere er Oddbjørn Hagen, som også er regissør, Odd Kåre Wiik, Arild Sande, Astrid Saure og Brit Gurskevik Sande. Musikken er laget av Jostein Storøy

En ny sesong med Kong Arthur-spelet skal etter planen stå ferdig 2. helga i august 2008.

Kong Arthur-spelet foregår på naboøya, Sandsøya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]