Kongenes kamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongenes kamp (1. del av boken med originaltittel A Clash of Kings) er det tredje bindet i sagaen En sang om is og ild skrevet av den amerikanske forfatteren George R.R. Martin. Kongenes kamp er del én av bok to i sagaen En sang om is og ild. Del to heter Dragenes Dronning og begge bøkene er gitt ut av Vendetta Forlag. HBO-serien Game of Thrones andre sesong er basert på Kongenes kamp og Dragenes dronning

Handling[rediger | rediger kilde]

Kongenes kamp starter der Kampen om jerntronen sluttet. I de syv kongerikene i Westeros er preget avkrig, mens Nattevakten drar ut på et stort oppdrag bak Muren for å finne svar på mystiske folk, skrælinger som bor der. Mens i Øst er Daenerys Targaryen fortsatt i gang med å erobre de syv kongerikene og ta over jerntronen.

I de syv kongerikene[rediger | rediger kilde]

Krig preger Westeros. Jerntronen er hovedmålet til de fleste, men også hevn. De tre kongene Joffrey Baratheon, Renly Baratheon og Stannis Baratheon erklærer jerntronen for sin, etter rett. Kong Robb Stark erklærer seg som Kongen av Nord, mens Balon Greyjoy erklærer seg selv som kongen av Jernøyene. I Starks hjem Vinterfall er Robb Starks yngre bror Bran Stark leder.

Kampen om jerntronen[rediger | rediger kilde]

Stannis Baratheon mener selv at han er den rettmessige kongen av Westeros, ettersom at han mener han er rettmessig av arv. Den avdøde kongen Robert Baratheon er storebroren til Stannis. Robert som var gift med Cersei Lannister, fikk tre barn, men de var ikke Robert Baratheon sine. Dronning Cersei Lannister hadde incest med sin tvillingbror Jaime Lannister, noe som utgjør kong Joffrey Baratheon urelevant til tronen, og en bastard. Stannis og Robert har en yngre bror kong Renly Baratheon som også har erklært tronen sin, ettersom at han har en mye større hær enn det Stannis har, og at han hadde passet bedre og blitt en bedre konge enn Stannis Baratheon. Lady Catelyn Stark drar til Rosenhøy for å bli med på et møte mellom brødrene for å skape en Stark-Baratheon allianse mot deres felles fiende Lannister-familien.

Tyrion Lannister ankommer Kongshavn (hovedstaden i Westeros) for å være kongens hånd etter den avdøde hånden Lord Eddard Stark av Vinterfall. Tyrion er bare foreløbig hånd ettersom faren Tywin Lannister bekjemper krig. Tyrion er der for å hjelpe og veilede den regjerende kongen Joffrey Baratheon som også er nevøen hans. Forholdet mellom søsteren dronning Cersei Lannister og Tyrion er ikke på topp, men Tyrion blir i større hjelp enn det dronningen kunne ha tenkt.

Etter at Lord Eddard Stark ble henrettet på grunn av forræderi flyktet Arya Stark vekk fra Kongshavn. Hun flykter med en gjeng rekrutter som skal til Muren for å bli med i Nattevakten. Hun reiser som en gutt med navn Arry ettersom å beskytte sin identitet. Hun er en etterlengtet jente i Kongshavn og dronningen har ordret om å finne henne. Hun blir beskyttet av en mann med navn Yoren som er en mann i Nattevakten, som har lovet henne og ta henne med tilbake til Vinterfall. Reisen er uvandt for en Lady, men Arya får nye venner, men ikke alt går som planlagt med turen, ettersom en krig som involverer alle, uansett side.

Sansa Stark er den eneste Starken igjen i Kongshavn. Hun er trolovet med Joffrey Baratheon og den fremtidige dronningen. Ettersom at kong Joffrey ordret hodet til hennes far Lord Eddard Stark har Sansa hatet kongen. Kongen handler ikke Sansa noe godt, men hun finner støtte.

Theon Greyjoy er en selvopptatt mann, med ønsker om å imponere faren kong Balon Greyjoy. Han returnerer Jernøyene etter 10 år i Vinterfall som vergebarn til Lord Eddard Stark. Ettersom at faren har erklært seg konge, blir da Theon prins. Han har store forventninger til hjemkomsten sin, men den er ikke som han tror. Theon har en søster Asha Greyjoy ( i TV-serien Yara Greyjoy) som har mye høyere posisjon enn Theon, noe som Theon mener ikke er rett ettersom at hun er kvinne, selv om henne er eldre.

Bak Muren[rediger | rediger kilde]

Jon Snø og Nattevakten gir seg ut på en reise bak Muren for å finne svar. De reiser med stort følge, og reisen er lang og kald. Etter at to hvitvandrere (døde som kommer tilbake til liv) angriper Jon Snø og hans kommandør Jeor Mormont må de finne ut hva dette er og hvor alle skrælingene er (de som bor bak muren). Jon reiser med Samwell Tarly og resten av Nattevakten.

I Øst[rediger | rediger kilde]

Daenerys Targaryen også kalt Dragenes mor befinner seg i det røde ørkenen med sin ridder Jorah Mormont, resten av hennes khalasar og sine tre nyfødte drager Viserion, Drogon og Rhaegal. Drager har ikke vært på jorden i 300 år og dette er det største som har skjedd på lenge. Flokken hennes er få og de har lite mat og vann. De trenger hjelp og søker det i den røde ørknenen. Håpet ser lite ut, men man vet jo aldri.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

Vi blir kjent med hver person i listen nedenfor i første person. Boken presenterer de åtte hovedpersonenes perspektiver. På denne måten får vi vite tankegangen og meningene deres. Vi følger også en person i prologen.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Den kommer i både heftet og innbundet, det er del én av to deler og bok to av En sang om is og ild