Komproporsjonering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Komproporsjonering er en kjemisk reaksjon der to reaktanter som inneholder det samme grunnstoffet men med forskjellige oksidasjon tall danner en forbindelse som har et mellomliggende oksidasjonsnummer. Det er motsatt av disproporsjonering.[1]

Frostdiagrammer[rediger | rediger kilde]

Tendensen av to arter til å disproporsjonering eller komproporsjonering kan bestemmes ved å undersøke Frost diagram av oksidasjonstilstandene. Hvis en ionet verdi AvG/F (x aksen) er lavere enn linjen tegnet mellom oksidasjonstallene på hver side av den, vil disse to artene gjennomgå komproporsjonering.

Et Frostdiagram er en annen måte å vise reduksjonspotensialene for de forskjellige oksidasjonstilstandene til et gitt element, X. det viser nE mot oksidasjonsnummeret N: her, E er reduksjonspotensialet For x(N)/X(0) paret, og n er antall elektroner overført i konvertering Av X(N) Til X(0).

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Pb + PbO2 + 2 H2SO4 → 2 PbSO4 + 2 H2O
  • Laboratorieforberedelsen av mangandioksid innebærer komproporsjonering Av Mn(II) og Mn(VII) reagenser:
2 KMnO4 + 3 MnSO4 + 2 H2O→ 5 MnO2 + K2SO4 + 2 H2SO4

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shriver, D. F.; Atkins, P. W.; Overton, T. L.; Rourke, J. P.; Weller, M. T.; Armstrong, F. A. “Inorganic Chemistry” W. H. Freeman, New York, 2006. ISBN 0-7167-4878-9.