Kompanihuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kompanihuset
Kompanihuset i Malmø til venstre i bildet. Vestgavlen er delvis dekket av et to-etasjes bindingsværkshus
LandSverige[1]
StedMalmö kommune[1]
Etablert1529
Kart
Kart
Kompanihuset
55°36′22″N 13°00′07″Ø

Kompanihuset (dansk: Kompagnihuset) er en bygning i Kompanigatan tett på Malmø rådhus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Huset ble oppført på slutten av 1520-tallet og var formentlig opprinnelig ment som en søgningegård, det vil si en adelsmanns gård som han brukte under besøk i byen. Innen huset sto ferdig kom det i det danske handelskompanis eie[2] hvoretter det ble omgjort til et gildehus. Hertil ble det brakt dyre varer og holdt sammenkomster og fester. Kompanihuset er et av de best bevarte gildehus fra middelalderen i Norden.[3]

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige planløsning viser store likheter med Malmøhus slott, hvorfor det har vært spekulert i om Kompanihusets byggherre også har vært innblandet i byggingen av slottet.[2] Bygningen består av kjeller, to etasjer og loft. Murene er av tegl og hviler på store natursten. Den østre gavlen og nordre langside er frittstående, mens den vestre gavlen er delvis dekket av et to-etasjes hus. Søndre langside er helt dekket av en høy brannmur. Av tidlig interiør finnes to peiser fra 1600-tallet. Den ene bærer huseiernes initialer for Willum Efvert Dichmand og hustru Karine Pedersdatter, og er satt opp på 1630-tallet. Den andre peisen har to konsollstener med to uthuggede indianerhoder.

På 1690-tallet overgikk gården til den svenske krone og ble kalt Kungshuset. Heretter fungerte bygningen som magasin, helt til den på 1970-tallet ble restaurert. Her ble blant annet trappetårn og trappegavler gjenskapt. Kompanihuset eies av Malmö by og utleies til forsamlinger og ustillinger m.m.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=se-bbr&srlanguage=sv&srid=21300000014815; Wiki Loves Monuments' database; utgivelsesdato: 6. mai 2017.
  2. ^ a b Sven Rosborn (1973). «Kompanihuset Malmö». Malmöfynd. Besøkt 2. april 2017. 
  3. ^ Sven Rosborn. «På promenad i det historiska Malmö». academia.edu. Besøkt 2. april 2017.