Kjernelinje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kjernelinjen eller løpsaksen på et skytevåpen er aksen som går gjennom løpets senter. I et riflet løp vil prosjektilet spinne rundt kjernelinjen idet det går gjennom løpet.

Sikte- til kjernelinje-avstand[rediger | rediger kilde]

AR-15 er et eksempel på våpensystem med stor avstand fra sikte- til kjernelinje.
Browning BAR er et eksempel på et våpensystem med kort avstand mellom sikte- og kjernelinje.

Sikte- til kjernelinje-avstanden er hvor høyt over løpets senter siktene sitter. Som regel er det ønskelig at siktene er nærest mulig løpet, siden stor høydeforskjell vil føre til at man må justere siktemidlene mye mellom forskjellige innskytinger på korte hold. Et skytevåpen med liten avstand fra sikte- til kjernelinje vil kreve mindre siktejusteringer mellom forskjellige innskytinger på korte hold. På lengre skuddhold vil imidlertid avstanden fra sikte- til kjernlinjen ha mindre å si, ettersom påvirkningen av tyngdekraften på prosjektilet har blitt så stor at høydeforskjellen i siktene totalt sett vil ha mindre å si. Vinkelen siktet må justeres på lengre avstander vil derfor bli tilnærmet lik for to like våpen med forskjellig høyde på kikkertene.

Sikte- til kjernelinje-avstanden er en viktig variabel når man skal utforme en klikktabell, særlig for korte avstander.

Tradisjonelle jaktrifler har vanligvis det optiske senteret omtrent 38 mm over løpets senter, mens AR-rifler og moderne sylinderlåsrifler vanligvis har det optiske senteret omtrent 68 mm over løpets senter.[1]

På rifler med picatinnyskinne kan avstanden fra løpets akse til den optiske aksen deles inn i: Avstanden fra løpets akse til toppen av picatinnyskinnen, og videre fra toppen av picatinnyskinnen til senter av kikkertens retikkel (se kikkertmontasje). For eksempel har en AR-rifle standard avstand fra løpets senter til toppen av picatinnyskinnen på omtrent 30.8 mm (1.211 tommer). Høyden til selve montasjen («byggehøyde») kan da måles videre fra toppen av picatinnyskinnen til senteret i kikkertsiktet. Høyde på montasjer varierer, men ligger typisk mellom 36 mm til 38 mm (høyere og lavere montasjer er også tilgjengelig). Samlet gir dette en AR-rifle med kikkertsikte en typisk avstand fra løpsaksen til den optiske aksen på 67-69 mm.

Rekylkontroll[rediger | rediger kilde]

Pardini GT9 er et eksempel på en pistol med lav kjernelinje.
Sig Sauer P226 er et eksempel på en pistol med høy kjernelinje.

Særlig på pistoler fører rekylen fra den avfyrte patronen (samt sleidebevegelsen etterpå) til at løpet vil vippes oppover etter hvert skudd, og hvor høyt kjernelinjen sitter i forhold til håndleddet vil derfor påvirke graden av munningsvipp. En lav kjernelinje fører til at rekylen går mer rett inn i hånden, og gir derfor mindre munningsvipp. Andre ting som påvirker munningsvipp og følt rekyl er for eksempel tyngden på rammen og tilpasning av rekylfjærer.

I ISSF-banepistol samt i det nasjonale baneprogrammet hurtigpistol må løpskjernen ligge over huden mellom tommel og pekefinger, såkalt positiv «positiv kjernelinje».[2] I feltskyting med pistol er det tillatt med negativ kjernelinje.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]