Kategoridiskusjon:Seksualitet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er det naturlig å skille mellom sex og seksualitet?[rediger kilde]

På engelsk Wikipedia er disse ulike kategorier, opprinnelig sirkelkategorisert (begge hadde den andre både som forelder- og som underkategori) men nå er Sex forelder til Seksualitet. Det er fint hvis det er mulig å drøfte dette også her hos oss. I så fall bør vi vel starte med å drøfte nyanseforskjellene mellom de to begrepene. Til å begynne med vil jeg ihvertfall fastslå at alt som har med fysisk seksuell kontakt mellom personer er sex (som for øvrig peker til artikkelen seksuelt samkvem). Jeg er kanskje tilbøyelig til å mene at de engelskspråklige har satt relasjonen på hode i og med at seksualitet omfatter mer en fysisk seksuell kontakt, men dette har sikkert mange aspekter, så jeg håper det lar seg belyse gjennom en drøfting her. __meco 19. okt 2006 kl. 12:56 (UTC)

Diskusjonen må foregå uavhengig av den engelske, da det engelske ordet sex har et helt annet, langt bredere betydningsområde enn det norske ordet sex (på engelsk har jo ordet også betydningen kjønn). Ståle 19. okt 2006 kl. 12:59 (UTC)

Jeg er også enig i at å ha sex som overkategori for seksualitet er å snu det på hodet. Sex bør i allefall være under seksualitet, men jeg er litt usikker på om disse to i hele tatt trenger å adskilles? Kan ikke alt som skal kategoriseres i sex også kategoriseres under seksualitet? --marius 19. okt 2006 kl. 13:02 (UTC)

Jeg heller vel så langt mest i den retningen, jeg også. Vi bør kanskje vente med å skille dem til opplevelsen av distinksjonen eventuelt blir klarere. __meco 19. okt 2006 kl. 15:22 (UTC)
Jeg foreslår at Kategori:Seksualitet blir en underkategori av Kategori:Kjønn. Så kan Kategori:Sex (hvis den skal opprettes) bli en underkategori av Kategori:Seksualitet igjen, slik dere sier. Kategori:Seksualitet kan inneholde artikler om diverse legninger og parafilier, seksualpsykologi og denslags, mens Kategori:Sex, som blir den snevreste, kan inneholde artikler som omhandler ulike seksuelle handlinger, sexleketøy osv. - Soulkeeper 19. okt 2006 kl. 15:40 (UTC)
Dette er jeg også med på. Vi trenger kanskje noen flere refleksjoner rundt forbindelsen mellom kjønn og seksualitet. Bare for å ha nevnt det her i diskusjonen så er nåværende forelderkategorier til Seksualitet: Samliv, Psykologi, Helse, og Etologi. Kjønn kommer i så fall som en femte. __meco 19. okt 2006 kl. 15:49 (UTC)
Jeg vil ihvertfall tørre å påstå at kjønn og seksualitet er nært sammenknyttede begreper. Kanskje kan man si det slik, at kjønn er den biologiske inkarnasjonen av kjønnet formering, mens seksualitet omhandler måten den kjønnete formeringen utspiller seg på. - Soulkeeper 19. okt 2006 kl. 17:56 (UTC)
Seksualitet omhandler blant annet måten formeringen utspiller seg på. Utfra min forståelse av seksualitet har den også en dimensjon som ikke har noen ting med reproduksjon å gjøre men som er ren nyskapelse/kreativitet, og det er selve antitesen til reproduksjon (jf. bildende kunst). __meco 19. okt 2006 kl. 21:14 (UTC)

Jeg synes også kategoritreet er snudd på hodet. Her står Kjærlighet som en underkategori av Seksualitet. Empati og følelser spiller da ingen rolle for familie og forplantningslære. På enwp finner jeg ingen lenking mellom love og sexuality. SOA 19. nov 2009 kl. 16:27 (CET)