Kategoridiskusjon:Jernbane

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Måten Jernbane er kategorisert virker stedvis unødig kompleks og etter min mening ikke helt heldig alle steder. Må man f.eks. på en norsk wikipedia gå følgende lange vei for å komme til en kategori om norske jernbanestrekninger: Jernbane etter område -> Jernbane i Europa -> Jernbane i Norge -> Jernbanestrekninger i Norge. Kan man ikke lage en kategori som heter nettopp «Jernbanestrekninger i Norge» uten å måtte gå veien om verden og Europa først? Eller vil det være mot en innarbeidet wiki-standard? Under Jernbanestrekninger i Norge er det nå som forventet ordinære baner som Dovrebanen og Bergensbanen. Men det er også nye underkategorier som "Nedlagte jernbanestrekninger", "Jernbanestrekninger i Norge kun brukt av godstog", dvs. et innsteg som ikke går på geografi, men på driftsform eller status.

Jernbane og jernbanedrift er en kompleks sak som involverer en rekke fagområder og med en sentral plass i hele samfunnstrukturen. Det gjør at kategorisering av jernbaneemner er tilsvarende vanskelig. Samme sak kan ha mange innfallsvinkler. For eksempel vil man i forhold til en konkret jernbanestrekning kunne ha innsteg som går på geografi, historie, forholdet til samfunnet banen går gjennom, personalet som arbeider på banen, tekniske innstallasjoner, togmateriellet som kjører på banen, ruteordning for togene, økonomi, organisasjon, juridiske forhold, forholdet til andre transportmidler, miljøaspekter m.fl. Siden wikipedia gir muligheter for at samme artikkel kan ha mange kategorier, tror jeg det kan være en fordel om kategoriene under "Jernbane" bygges opp ut fra slike innfallsvinkler som øverste nivå, og så underdeler etter behov ut fra hva som er naturlig, ønskelig og logisk som neste trinn ut fra hovedinnfallsvinkelen. Et forslag på toppkategorier kan være disse:

  • Jernbanen i historisk lys
  • Jernbane ut fra geografi
  • Jernbaneteknikk
  • Jernbanedrift
  • Jernbanen og samfunnet
  • Jernbanens organisasjon
  • Jernbanefolk

Kanskje er det flere også. Dersom dette virker som en god idé kan jeg godt tenke meg å forsøke å rydde litt i dette - over tid. For det er mange artikler som må omkategoriseres. --Svein Sando 5. jan 2012 kl. 09:33 (CET)