Kategoridiskusjon:Folkeminne

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategorien ønskes velkommen av oss som har folkeminnevitskap som fag. Men det er problematisk å ha både Tradisjon og Folkeminne som kategorier, og hva som skal være underordna hva. Det er ikke godt å si hvilket begrep som er mest omfattende, eller om det er noen forskjell på tradisjon og folkeminne overhodet. Hvis folkeminne er et allment kjent begrep, foreslår jeg at "Tradisjon" slettes som kategori, og at alt stoff her overføres til folkeminne. Mahlum 8. okt 2005 kl.12:12 (UTC)

Hej Mahlum. Folkeminde er et meget bredt udtryk, som er det samme som folkeoverlevering i bred forstand. Jeg tror at traditioner er en delmængde af folkeminderne. Som eksempel på at der findes folkeminde som ikke er en tradition, er der Guldhornene (de findes ikke mere, men der overleverede billeder og beskrivelser, men de er ikke en tradition).
med venlig hilsen Glenn 8. okt 2005 kl.12:30 (UTC)
I norsk språkbruk er folkeminner den immaterielle folkekulturen, altså folkediktning, folketro og folkelige ritualer og skikker. Gjenstander og den materielle folkekulturen overhodet kalles ikke folkeminne. Gullhornene er altså ikke i seg sjøl folkeminner, mens alle de historier og alle de myter som i åras løp har danna seg omkring funnet og tyveriet av Guldhornene er både tradisjon og folkeminne. Jeg har stadig vanskelig for å se forskjellen på tradisjon og folkeminne. Folkeminnevitenskapen har immateriell folkekultur som studieobjekt; mens etnologien studerer den materielle folkekulturen. Mahlum 8. okt 2005 kl.21:36 (UTC)

Kopiert fra Kategoridiskusjon:Folklore[rediger kilde]

Hva er «folklore» for noe? Er det det samme som «folketro»? Jon Harald Søby 22. des 2005 kl.10:02 (UTC)

Ordboken: folk|lore -n (utt -lå<re; eng. 'folkets kunnskap', først brukt av W.J. Thoms 1846, jf ty. Volkskunde) folkeminner; folkeminneforskning; folkelig tradisjon studere f- / sommerfestspill med utgangspunkt i f-. --–Duffman 22. des 2005 kl.10:03 (UTC)
Vanlig bruk i Norge (Skandinavia?) er at «folkeminne» = «folklore», «folkeminnevitenskap» = «folkloristikk». Folketro vil være en undergren under «folkeminne» eller «folklore». Jeg var ikke klar over at kategorien Folklore nå var flyttet inn under en ny kategori Folkeminne, det virker litt forvirrende. Foreslår at man slår det sammen under det ene eller andre navnet. LassiS 22. des 2005 kl.12:46 (UTC)
Enig. --–Duffman 22. des 2005 kl.13:02 (UTC)

Sammenslåing Folkeminne-Folklore[rediger kilde]

Slår kategori Folkeminne sammen med underkategorien Folklore. Se diskusjon på Tinget og ovenfor. LassiS 22. feb 2006 kl.11:15 (UTC)