Katedralen i Antibes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katedralen i Antibes
Katedralen i Antibes
OmrådeAntibes[1]
BispedømmeRoman Catholic Diocese of Nice
Beliggenhet
Kart
Katedralen i Antibes
43°34′52″N 7°07′42″Ø

Katedralen i Antibes sies å være bygd på grunnmuren av et hedensk tempel på 400-tallet. Det er nærliggende å tro at tempelet kan ha vær viet til Diana eller Minerva. Det fortelles også at Paulus skal ha blitt arrestert her under en reise til Spania i året 63.

Fra der 5. til det 13. århundre var Antibes sete for biskopen og kirken derfor en katedral. 40 bisper har hatt stolen sin her til 1236. Den første biskopen het Sant Armentarius (442).

Kirka har vært ødelagt en rekke ganger. I 1124 av barbarer, i 1608 og 1746 i kriger med Østerrike. Den siste ødeleggelsen var et resultat av en langvarig beleiring og bombardement med brannbomber. Det var under Ludvik den 15. at fasaden og skipet ble gjenoppbygget etter den siste ødeleggelsen,

I 1991 ble fasaden restaurert på nytt etter at den ble klassifisert som historisk monument 16. oktober 1945. Man så det som usannsynlig å gjenskape den gamle romanske fasaden. Man konsentrerte seg om å reparere det som var. Fargene på den flate fronten er av fundamental betydning for presentasjonen av monumentet som ligger på for enden av en gate som stiger opp mot kirka. Fargene som er brukt er de varme naturfargene rød og gul oker lagt på i freskoteknikk.

Kirka er en tre-skipet basilika. Fasaden er av skjermtypen med joniske pilastre i italiensk stil. Inne i kirka finner vi noen mesterverk fra rennesansen og mer moderne tid. Et krusifiks eller statue av Kristus fra midten av det 15 århundre. Et kapell i transeptet er malt i det 16. århundre av maleren Louis Brea fra Provence. Det framstiller Maria med Rosenkrans. Du kan også beundre portal med relieffer av Jacques Dole fra begynnelsen av det 18. århundre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Base Mérimée[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]