Kai Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kai Andersen
Født14. sep. 1963Rediger på Wikidata (60 år)
BeskjeftigelseFotballtrener Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kai A. Andersen (født 14. september 1963) er en norsk fotballtrener fra Yven i Sarpsborg. Han er mest kjent for å ha trent Sparta opp fra 4. divisjon til 1. divisjon. Andersen trente klubben fra 1995 til 2007, og var da den treneren i norsk toppfotball som hadde sittet lengst. Etter dette har Andersen vært kriminalsjef på Sarpsborg politistasjon i Østfold politidistrikt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sparta vant NM i fotball i 1952, men hadde ligget lenge i lavere divisjoner da Andersen overtok. I 1994 berget Sparta med knappest mulig margin plassen i 4. divisjon, på bekostning av Skjeberg og Ørje. Andersen hadde da trent Yven i 5. divisjon noen år, og tok med seg den senere klubblegenden Berat Jusufi til Sparta. Jusufi ble i 2011 den første fotballspiller i Norge som har spilt i de fem øverste divisjonene uten å bytte klubb. Ryktene om Andersens seriøse opplegg og knallharde trening bredte seg. Sakte, men sikkert krøp Sparta oppover tabellen. I 1998 kom opprykket til 3. divisjon. Der etablerte Sparta seg umiddelbart som en toppklubb. Nåløyet opp fra 3. divisjon er imidlertid trangt. Til tross for at Sparta knapt tapte fotballkamper, var det først i 2003 at Sparta rykket opp. De mange årene i 3. divisjon hadde gjort Sparta skjerpet. Debutåret i 2. divisjon endte med 2.-plass, og i andreåret kunne ingen stoppe Sparta. Naboklubben SFK, som var klart best i byen fra 1960 til 2000, ble knust i to folkerike lokalderby. Ingen av de 2000 som var der, vil noensinne glemme den siste og avgjørende kampen mot Fram Larvik. I piskregn, kuling og 2 varmegrader vant Sparta 15-0! Fyrverkeri på torget og ny scoringsrekord i allnorsk fotball. Andersen etablerte også klubben i 1. divisjon i 2006, med 10.-plass i debutsesongen. Året etter fikk laget en fryktelig start med 2 poeng på de første 9 kampene. Laget hevet seg imidlertid mesterlig og var 7. best resten av sesongen. Dermed hentet laget inn Tromsdalens luke på 11 poeng og ble nr 13, noe som ga fornyet kontrakt i 1. divisjon fordi Raufoss ble fratatt lisensen. Sine siste uker som trener brukte Kai på å gå tungt inn for fusjonen mellom de store rivaler gjennom 80 år, SFK og Sparta. Den første treneren for den nye klubben ble Conny Karlsson, som på det tidspunktet hadde ført de seks siste klubbene han hadde trent til opprykk.

I 2011 tok Andersen på ny over som trener i Sparta i 4. divisjon. Dette er et nytt A-lag som ble opprettet i 6. divisjon da plassen i 1. divisjon ble gitt bort til Sarpsborg 08. I 2012 rykket Sparta opp i 3. divisjon, før Andersen ga seg som trener etter en 10.-plass, bare 3 poeng fra øvre halvdel. Året etter rykket klubben - med to poengs margin - ned fra nivå 4 for første gang siden 1983, da klubben med enda knappere margin rykket ned som dårligste nier av 12-lagsavdelingene på Østlandet.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

Som hos de fleste andre fotballtrenere som lykkes, var også Andersens fremganger basert på en klar og tydelig filosofi. I et intervju i 2006 røpet Andersen noen hovedpunkter i sin filosofi:

  • Rosenborgsk 4-3-3-formasjon med en egen vri
  • Samme spillestil på A-lag, rekruttlag og juniorlag
  • God defensiv organisering som danner grunnlag for det offensive spillet
  • Hurtigst mulig i angrep med flest mulig spillere
  • Gjennombruddshissig spillestil med klart definerte roller for samtlige spillere
  • Mange repetisjoner for å få spillerne til å forstå sine roller
  • Faste og samhandlende mønstre, som varieres med plasskifter
  • Fysisk krevende spillestil som forutsetter mye fysisk trening
  • Angrepsvillige sidebacker – minst én back i samtlige angrep
  • Åpen og tilgjengelig klubb med individuell frihet utenfor banen

Ulempen med de klare rollene er at visse spillere ikke passer til noen av rollene. Under Andersens tid i Sparta spilte Makhtar Thioune i de fleste posisjoner, deriblant spiss, kant og indreløper. Midtbanespillerne ble pålagt store defensive oppgaver i Andersens spillestil. Mest sannsynlig skyldes dette en tynn og uerfaren spillerstall og et valg Andersen måtte gjøre på grunn av helheten, Etter overgangen til Molde, hvor Thioune fikk blomstre i en friere rolle som ballfordeler bak spissene, ble Thioune raskt den suverent beste spilleren i Norge på VG-børsen.

Et positivt trekk var at Andersen tidlig ga tillit til unge, lokale spillere som senere vokste til å bli profilerte eliteseriespillere, deriblant Ole Jørgen Halvorsen, Joachim Thomassen, Joackim Jørgensen og Ole Christoffer Heieren Hansen. Alle fire spilte mye som tenåringer i 2006 og 2007, selv om det var uvanlig å bruke norske tenåringer i dette som var de såkalte boom-årene i norsk fotball.

Et kjennetegn ved spillestilen var den respektløse 4-3-3-formasjonen med offensiv fotball også på bortebane. Dette gjorde at Sparta skilte seg ut i 1. divisjon fra de andre bunnlagene som spilte mer kynisk og defensivt.

En av Andersens største utfordringer var derimot tenningsnivået før kamp. På de to årene i 1. divisjon under Andersen var målforskjellen til Sparta det første kvarteret 9-22, og 85-86 i resten av kampene. I eliteserien hadde Sarpsborg 08 til sammenlikning -3 i målforskjell på kampens første kvarter, og -16 på summen av de to omgangenes siste kvarter. For Andersen i 1. divisjon var forholdet -13 det første kvarteret og +11 på de to innspurtkvarterene. Tallene bekrefter hvor godt trent Andersens lag var.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]