Joseph Mukasa Zuza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Mukasa Zuza
Født2. okt. 1955Rediger på Wikidata
Malawi
Død15. jan. 2015Rediger på Wikidata (59 år)
Malawi
BeskjeftigelseKatolsk prest (1982–), katolsk biskop (1995–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1995–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetMalawi

Joseph Mukasa Zuza (født 2. oktober 1955 i Malembo ved Lilongwe i Nyasaland; død 15. januar 2015 nær Mzimba i Malawi) var katolsk biskop av Mzuzu.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Joseph Mukasa Zuza studerte teologi ved Kachebere Major Seminary i Mchinji[1] og ble presteviet for bispedømmet Mzuzu den 25. juli 1982.

Biskop av Mzuzu[rediger | rediger kilde]

Den 3. mars 1995 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av Mzuzu. Den apostoliske pro-nuntius til Malawi, erkebiskop Giuseppe Leanza, ordinerte ham til biskop den 6. mai samme år; medkonsekratorer var biskopen av Chikwawa, Felix Eugenio Mkhori, og biskopen av Lilongwe, Tarcisius Gervazio Ziyaye.

I 2010 ble hans bispedømme delt. ​Om det nye bispedømmet Karonga sa biskop Zuza til at delingen var «nødvendig, fordi det er ganske krevende å reise til noen steder fra hovedkvarteret.» Han beskrev vanskelige reiser på dårlige veier i terrengkjøretøyer til menigheter så langt som 250 miles unna.

Zuza vart president for Bispekonferansen i Malawi (ECM) fra 2011. Som president for bispekonferansen sa han alltid sin mening, noe som noen ganger rammet regjeringstjenestemenn. President Bingu wa Mutharika var blant dem som mislikte biskopens frittalenhet, og irriterte seg over den katolske kirke. Han var en biskop som utøvde den profetiske tjenesten med stor bekymring for mange av Malawis stemmeløse. Han var også kjent for sin pastorale iver og enkle levemåte.

Han hadde en rekke andre stillinger i Association of Bishops' Conferences of East Africa (AMECEA). Han var storkansler for Catholic University of Malawi (CUNIMA).

Han var engasjert i mange sosiale og sosioøkonomiske spørsmål i Malawi og etterstrebet utvikling av sin egne afrikanske kultur. Ifølge biskopen var det organisasjoner som brukte penger for å lokke for det meste unge fattige mennesker til å prøve ut uafrikanske livsstiler og samliv på bekostning av ekteskapet mellom én mann og én kvinne.

I oktober 2014 uttrykte han i et intervju gitt til Vatikanradioen bekymring angående innflytelsen fra Vesten i Malawi. I følge biskop Zuza bruker noen organisasjoner donasjoner for å oppmuntre fattige unge mennesker i deres omsorg til å ta etter vestlig livsstil og for å fremme samkjønnslig samliv.[2]

Biskop Zuza døde i Mzimba av sine skader etter en bilulykke ved Chikangawa nær Mzimba i januar 2015.[3][4] Han ble kastet ut av bilen ved sammenstøtet. I følge ledsagere var biskopen ved bevissthet hele veien til sykehuset.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Owen J. M. Kalinga: Historical Dictionary of Malawi. Scarecrow Press, 2011, ISBN 978-0-8108-5961-6, s. 214.
  2. ^ Malawian Bishop, Joseph Mukasa Zuza dies in tragic car acccident, radiovaticana.va, lest 05-04-2023.
  3. ^ «Bishop Joseph Zuza of Mzuzu dies in a car crash». malawitoday.com. Arkivert fra originalen 2. februar 2015. Besøkt 2. februar 2015. 
  4. ^ Joseph Mukasa Zuza profile, catholic-hierarchy.org; lest 16. januar 2015.
  5. ^ www.catholic-hierarchy.org zuza, lest 31. desember 2023