Jemba Inertia Notes System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jemba Inertia Notes System er en rallynotegenerator for automatisk skriving av rallynoter til rallykonkurranser ved hjelp av et drataprogram koblet til et system for treghetsnavigasjon. Generatoren kan brukes av rallyarrangører for å gi like noter til rallydeltakerne slik at de sparer tid og ressurser på rekognosering.

Jemba har blitt mye brukt i Rally America (det amerikanske nasjonale rallymesterskapet), men har også blitt brukt i nasjonale mesterskap i Canada, Sverige, Norge, New Zealand, Storbritannia og Sør-Afrika.[1]

Jemba er også navnet på det svenske selskapet som står bak utviklingen av systemet. De selger også en del andre rallyprodukter, som for eksempel Coralba rally-datamaskiner med odometer som benyttes av Jemba sin rallynotegenerator.[2]

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Jemba sin rallynotegenerator er en programvare som installeres på en bærbar datamaskin. Denne er igjen koblet til et odometer og en rekke akselerometre i bilen som grunnlag for treghetsnavigasjon. Odometeret brukes for å gi nøyaktige avstander mellom instrukser, mens akselerometrene gir innputt for konsekvent gradering av svinger, humper og bakketopper. Terminologien som brukes ved utskriften av rallynotene kan defineres av brukeren av systemet.

Når man produserer rallynoter kjører man bilen i normal hastighet i midten av kjørebanen, og kjører altså tregere enn konkurransehastighet. På denne måten blir akselerometrene mindre følsomme for unøyaktigheter, og ved å kjøre i midten av veien får man en mer nøyaktig beskrivelse av veien. Systemet lager så en beskrivelse av veien, og lar brukeren gjøre endringer de føler er nødvendige.

Regionale variasjoner[rediger | rediger kilde]

For å kunne brukes over hele verden tar systemet hensyn til regionale variasjoner i rallynoter. Utskriften kan endres til andre språk, terminologier eller andre preferanser. På Jemba sin hjemmeside er det en vist en sammenligning av skalaene og terminologiene som brukes i New Zealand og USA:

Amerikansk system[3]
Beskrivelse eller begrep Flat or fast plus (fastest corner) Flat or fast Easy plus Easy Easy minus Medium plus Medium Medium minus Kay plus Kay Kay minus Bad plus Bad Bad minus Hairpin plus Hairpin, (slowest corner)
Numerisk representasjon L/R6+ L/R6 L/R5+ L/R5 L/R5- L/R4+ L/R4 L/R4- L/R3+ L/R3 L/R3- L/R2+ L/R2 L/R2- L/R1+ L/R1
Newzealandsk system
Beskrivelse eller begrep[4] Absolute (fastest corner) Easy + Easy Easy - Flat + Flat Flat - Medium + Medium Medium - Kay + Kay Kay - Square Hairpin Tight hairpin (slowest corner)
Numerisk representasjon 8L/R 7L/R+ 7L/R 7L/R- 6L/R+ 6L/R 6L/R- 5L/R+ 5L/R 5L/R- 4L/H+ 4L/H 4L/H- 3L/R 2L/R 1L/R

Man kan altså se at det newzealandske systemet har en finere inndeling. Mens det amerikanske systemet går fra 1 til 6 (hvor 1 er tregest, og 6 er raskest), går det newzealandske systemet fra 1 til 8 (hvor 1 er tregest, og 8 er raskest).

Man kan også se at svingens retning (L for venstre, R for høyre) sies før graderingen i det amerikanske systemet, men etter graderingen i det newzealandske systemet.

Ekstrafunksjoner[rediger | rediger kilde]

I tillegg til en utskrift av noter kan man også få et grafisk plott av fartsprøven, numerisk informasjon om fartsprøven, og en graf som viser hastighetsprofilen av hele fartsprøven for en simulert kjøring med en brukerspesifisert rallybil.

  • Margin for kritisk bremselengde før stopp: Dette er et anslag på hvor langt man kan kjøre i konkurransedyktig hastighet før man må bremse for å kunne stoppe ved stoppkontrollen.
  • Bruk av tilgjengelig bremselengde før stopp (%): Dette gir et anslag på hvor mange prosent av tilgjengelig bremsekraft som må brukes under maksimal bremsing.
  • Jemba sikkerhetindeks (J/kg): Jemba sin sikkerhetindeks angir gjennomsnittlig kinetisk energi i bilen gjennom svingene, hvilket er den gjennomsnittlige energien tilgjengelig som kan forårsake skader på steder hvor bilen skrenser.[1]

Problemer[rediger | rediger kilde]

Systemet skal i hovedsak være relativt konsekvenst og nøyaktig, men kan være utsatt for noen små unøyaktigheter. Gitt at den samme veien kjøres to ganger vil man observere små forskjeller i rallynotene. Også kan ikke systemet forutse landemerker, farer, eller vanskelige eller villedende områder langs ruten. Dette må observeres av den personen som overser genereringen av rallynotene, og må legges inn manuelt. På grunn av disse unøyaktighetene og farene assosiert med å kjøre i høy hastighet på veier man aldri har sett før krever noen rallyer at deltakerne kjører gjennom løypen en gang for å bli kjent med den og gjøre eventuelle endringer i notene. De forhåndsgenererte notene gjør likevel at deltakerne sparer mye tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]