Isak Valtersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isak Valtersen er en fiktiv skikkelse i nettserien Skam og hovedfiguren i tredje sesong. Karakteren ble spilt av Tarjei Sandvik Moe, som fikk god kritikk for rolleskildringen i serien. Sammen med Henrik Holm, som spilte kjæresten Even, vant Moe publikumsprisen «Folkets favoritt» under Gullruten 2017 for rollen.[1] Han var også nominert til prisen for beste mannlige skuespiller.[2]

I serien[rediger | rediger kilde]

Isak er en forsiktig, men kvikk gutt i første sesong. Han er ikke spesielt moden, men venninna Eva Kviig Mohn søker allikevel til han når hun trenger støtte. Isak misbruker denne tilliten og sprer hemmelighetene til Eva til resten av skolen. Isak prøver å unnskylde dette med at han var forelsket i Eva, noe som i ettertid viser seg å være langt i fra sannheten. I første del av andre sesong er Isak sammen med ei av PepsiMaks-jentene, Sara. Senere begynner Noora og Eva å mistenke at Isak kanskje er homofil og at han har et forhold til Christoffer, men det viser seg at de bare avtalte et slagsmål mot Yakuza.[3]

Isak er hovedpersonen i den tredje sesongen, og gjennom hans øyne får man virkelig se den usikkerheten og skammen han sliter med. Isak snakker nedlatende om andre homofile og vil ikke erkjenne at han selv er homofil, og enda mindre bli som en av de i Gay Pride. Han forelsker seg likevel i en gutt som heter Even, og sakte, men sikkert åpner han seg opp. Etter noen komplikasjoner i forholdet deres finner de ut at de må ta livet et minutt av gangen, «Even og Isak, minutt for minutt.»[4] I løpet av sesongen blir Isak og Sana Bakkoush gode venner, siden de sitter sammen i biologitimene. Gjennom forholdet til Even og vennskapet med Sana vokser Isak mye som person.

I den fjerde sesongen får man se Sanas perspektiv på Isak og deres vennskap. De har flere interessante samtaler hvor Isak utfordrer Sana til å tenke annerledes. På en fest møter Isak den tidligere vennegjengen til Even, som også er vennegjengen til Sanas bror. Dette fører til trøbbel fordi Even tidligere var forelsket i en av disse guttene. Isak blir sjalu og flyr på denne gutten, Mikael. Det blir en liten slåsskamp hvor Isak ender opp med en blodig blåveis. Sana tror at broren hennes banket Isak fordi han er homofil, men det viser seg at han bare gjorde det for å forsvare Mikael. Senere utnytter Sana Isak for å sette Sara i et dårlig lys, men Isak tilgir Sana. I slutten av serien har Isak blitt en moden og reflektert person.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skam vant årets TV-øyeblikk og publikumsprisen-pris». nrk.no. 12. mai 2017. Besøkt 14. mai 2017. 
  2. ^ «Nobel, Valkyrien, Leo Ajkic, Anne Lindmo, Petter Uteligger og Lothepus nominert til Gullruten». dagbladet.no. Besøkt 8. april 2017. 
  3. ^ «Riot | Skam - P3.no». NRK P3. Besøkt 17. oktober 2017. 
  4. ^ «Minutt for minutt | Skam - P3.no». NRK P3. Besøkt 17. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]