Inga Sparboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inga Sparboe
Født23. okt. 1879Rediger på Wikidata
Tromsø
Død24. des. 1951Rediger på Wikidata (72 år)
NasjonalitetNorge

Inga Sparboe (født Johandatter) (23. oktober 1879 i Tromsø, død 24. desember 1951) var en norsk foreningskvinne. Sparboe var svært aktiv i arbeidet med døveforeningen i Tromsø, og var formann for Tromsø Døveforening[1] fra 1915. Døveforeningen i Tromsø arrangerte blant annet møter og gudstjenester og skaffet fribilletter (reise) slik at døve fra Troms og Finnmark kunne delta på møtene. Hun var også aktiv i arbeidet med vanførehjemmet i Tromsø, som på denne tiden (ca. 1919) ble ledet av Tora Harildstad.

Sparboe bodde en periode i Narvik hvor hun tok initiativet til å opprette en døveforening[2] i 1930. Sparboe var også engasjert i døvesaken på nasjonalt plan og var en av grunnleggerne av Norske Døves Landsforbund som hadde stiftelsesmøte i 1918 i Trondheim[3]. Hun satt flere år i forbundsstyret. I bladet «Organ for norske döves landsforbund» kunne man i 1934 lese at «Med fru Inga Dahl-Sparboe innen rekkene av de mennesker som arbeider for døvesaken kan de døve føle sig trygge på at deres sak ikke glemmes».

I 1921 etablerte Inga Dahl Sparboe «Dahls Kafé og Restaurant» som benevnte seg selv som «folkerestaurant». I Tromsø er Inga Sparboes veg oppkalt etter henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]