Illegalister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Illegalister, eller sovende agenter, eller sovende celler, er en eller flere personer som har et borgerskap i et annet land enn sitt eget. Illegalisten går til sitt arbeide, lever et tilsynelatende vanlig liv og er alment aktet i samfunnet eller sin lokale sammenheng. llegalisten har imidlertid i oppdrag å etter signal fra sin oppdragsgiver I sitt egenetlige hjemland, å sabotrere enten i sitt arbeide eller på sitt hjemsted, eller utføre spionasjeoppdrag eller gå til aktive tiltak, kanskje i forbindelse med terrorisme.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • Jack Barsky ble plantet som en sovende agent i USA av det sovjetiske KGB. Han var en aktiv sovende agent mellom 1978 og 1988. Han ble lokalisert av amerikanske myndigheter i 1994 og deretter arrestert i 1997. Barsky tilsto raskt etter å ha blitt arrestert og ble en nyttig kilde til informasjon om spionteknikker.[1]
  • «The Illegals Program» er (eller var) et nettverk av sovende spioner plantet i USA av den russiske utenriksetterretningstjeneste. En pågående, flerårig etterforskning kulminerte i juni 2010 med siktelser og arrestasjon av ti mistenkte i USA og en annen på Kypros. Det russiske generaldirektoratet for spesialprogrammer, eller GUSP i russisk translitterasjon (Главное управление специальных программ, ГУСП), rekrutterer fortsatt kandidater blant studenter og talentfulle vitenskapsmenn for å bruke dem som sovende ansatte i politi og i Russland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jack Barsky: The KGB spy who lived the American dream». 23. februar 2017 – via www.bbc.com. 

Kilder[rediger | rediger kilde]