Indian Airlines Flight 605

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «IC605»)
Indian Airlines Flight 605
Indian Airlines-flyet som styrtet var av typen Airbus A320, det samme som på dette bildet.
Luftfartsulykke
ÅrsakKontrollert flyvning inn i terreng
UlykkesstedChallaghatta-dalen, Bangalore, Karnataka, India
Dato14. februar 1990
LandIndia
Indian Airlines Flight 605 ligger i India
Indian Airlines Flight 605
Indian Airlines Flight 605
Indian Airlines Flight 605 (India)
Passasjerer139
Mannskap7
Omkomne92
Skadde54
Overlevende54
Luftfartøy
FlytypeAirbus A320-231
OperatørIndian Airlines
RegistreringsnummerVT-EPN
Tok av fraChhatrapati Shivaji internasjonale lufthavn, Mumbai, Maharashtra, India
Bestemmelses-
sted
Bangalore-Hindustan lufthavn, Bangalore, Karnataka, India
Omkomne92
Skadde54
Overlevende54
Kart
Indian Airlines Flight 605
12°56′54″N 77°38′51″Ø

Indian Airlines Flight 605 (IC605/IAC605) var en innenriksflyvning som ble operert av det indiske flyselskapet Indian Airlines på strekningen mellom Mumbai og Bangalore. Den 14. februar 1990 styrtet flyet som opererte på denne ruten, et Airbus A320-200, under siste del av innflyvningen til Bangalore lufthavn. 92 av de 146 personene om bord omkom i ulykken, som var det andre og verste tapet av en Airbus A320-maskin inntil Gulf Air Flight 072 i 2000.[1]

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Flyet, et Airbus A320-231 med registreringsnummer VT-EPN og et datastyrt fly-by-wire-kontrollsystem, hadde gjennomført sin første prøveflyvning i 1989 og var mindre enn ett år gammelt på tidspunktet for ulykken. Det tok av fra Chhatrapati Shivaji internasjonale lufthavn i Mumbai (tidligere Bombay) kl. 11.58 lokal tid med en besetning på syv og 139 passasjerer om bord, og med Bangalore-Hindustan lufthavn som destinasjon. Styrmannen som satt i venstre sete førte flyet og gjennomgikk sin første av ti testflyvninger (eng. route checks) påkrevd for å bli forfremmet til kaptein. Ved siden av han i høyre sete satt en såkalt check airman (kaptein og kvalifisert instruktør).

Flyvningen fra Mumbai til Bangalore var normal. Været i Bangalore var bra, og landinger ble utført mot øst på rullebane 09. Mannskapet hadde opprinnelig tenkt å følge en VOR/DME-innflyvning til rullebane 09, men godtok senere å få vektorer fra kontrolltårnet for en visuell straight-in innflyvning. Mannskapet var i gang med å foreta en visuell innflyvning til rullebane 09 da flyet nærmet seg Bangalore, uvitende om at de allerede hadde fått flyet til å befinne seg under den trygge glidebanen som følge av en bratt nedstigning.

Til å begynne med var flyet riktig konfigurert for en manuell innflyvning og landing, men under innflyvningen gjorde pilotene en rekke feil ved valg av modus for flystyringssystemet som førte til at flyet holdt en ekstremt lav hastighet og produserte for liten skyvekraft i den kritiske, avsluttende fasen av innflyvningen. Disse omstendighetene førte til at flyet havnet under den forutbestemte glidebanen. Pilotene la ikke merke til den uvanlig lave hastigheten og skyvekraften inntil et punkt hvor det ble klart at en vellykket avverging av ulykke ikke var mulig å oppnå. Flyet traff først bakken i en lokal golfbane med kraft nok til å komme seg opp i lufta igjen, før det kort tid etterpå traff bakken en andre gang og kolliderte i en jordvoll, skled bortover, mistet begge motorene og landingshjul, gikk opp i flammer og til slutt kom til ro kl. 13.03, da omtrent 700 meter fra den nærmeste enden av rullebanen.[1] Fire av de syv besetningsmedlemmene (inkludert begge pilotene) og 88 av de 139 passasjerene om bord omkom.

Etterforskning[rediger | rediger kilde]

Pilotenes manglende forståelse av flyets oppførsel og reaksjoner i ulike operasjonsmodi ble oppgitt som den mest sannsynlige årsaken til styrten. Opptak fra taleregistratoren viste at det syntes å være noe forvirring omkring de automatiske lydsignalene fra terrengvarslingssystemet (GPWS) om flyets høyde over bakken, samt omkring økning av motorkraft, siden flyets autopilot var stilt inn på modus for tomgang/åpen nedstigning (eng. idle/open descent mode).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Indian Airlines Flight 605: Accident Report» (engelsk). Aviation Safety Network. Besøkt 28. mars 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]