Hjelpdiskusjon:Utmerkelser

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva skal retningslinjene gjelde?[rediger kilde]

Skal retningslinjene gjelde både medaljer og ordener? Dersom svaret er ja, vil det øke kompleksiteten i malen. Er det en tanke å lage separate retningslinjer, en for medaljer og en for ordener? –Ordensherre 20. nov 2009 kl. 17:11 (CET)

Meningen var begge deler ja. Hensikten er en grei retningslinje for å koordinere slike artikler, slik at de blir mest mulig likt satt opp. Hvis det ikke er mulig å lage ett oppsett for både medaljer og ordener, så kan man selvsagt lage en stilmanual til begge. Men det beste hadde selvsagt vært en felles. KEN 20. nov 2009 kl. 18:28 (CET)
Vi prøver å få til felles retningslinjer. –Ordensherre 20. nov 2009 kl. 19:00 (CET)

Innledningen[rediger kilde]

Dersom artikkelen er lang, foretrekker jeg en litt fyldigere ingress, en innledning som oppsummerer utmerkelsens historie og status. Jeg vil derfor foreslå en formulering som:

  • Innledningen skal starte med utmerkelses navn (etterfulgt av navn på originalspråket i parentes dersom artikkelen har norsk navn på en utenlandsk utmerkelse) og bør deretter oppsummerer hva utmerkelsen er: nasjonalitet, type: orden/medalje, dato for etablering, hvem som etablerte den, hva utmerkelsen tildeles for, hvordan den plasserer seg i forhold til andre utmerkelser. Om nødvendig bør navnet forklares.

Ordensherre 20. nov 2009 kl. 17:12 (CET)

Stilmanualen skal selvsagt ikke være et krav, men spesielt rettet mot nye brukere, og med hensikt for å standardisere artiklene. Så unntak er selvsagt i orden, der det er behov for lengre ingresser, så får man føle seg frem. KEN 20. nov 2009 kl. 18:46 (CET)

Kapitler[rediger kilde]

Her foretrekker jeg en litt annen rekkefølge, nærmere bestemt at beskrivelsen av utforming/insignier kommer før detaljer om tildeling. Jeg er usikker på om vi trenger et eget kapittel om rangering. Det kan enten tas med i ingressen, eller i et kapittel om Bakgrunn og utvikling, dersom det er mer komplisert.

Jeg er usikker på om vi har lov til å gjengi statutter i sin helhet. Dersom det er OK, så kan vi ta dem med. En annen ting er at statutter kan være endret flere ganger, så det blir også et spørsmål om det er någjeldende versjon som skal tas med. I noen tilfeller vil det være greit, i andre tilfeller kan det være et poeng å vise endring i statuttene. Dersom det skal være med et kapittel om statutter, bør det plasseres rett før kapittelet referanser.

Særlig for ordener kan det i noen tilfeller være aktuelt å ta med noe om organisering: Hvem er ordensherre/stormester, ordenskanselli, osv. Dette kan utgjøre et eget kapittel eller eventuelt nevnes innledningsvis i stedet.

Vi bør tenke gjennom kapitteloverskriftene og eventuelt se om noen kan slås sammen. Om en ser på artikkelen Medaljen for redningsdåd til sjøs er kanskje et eksempel på at det er for mange like kapitler? Artikkelen har både Utdeling, Tildeling og Innehavere.

Her er mitt innspill for kapitteloppsett, i rekkefølge:

  • Bakgrunn og utvikling, kan om nødvendig benyttes for å avklare utmerkelsens historisk bakgrunn og utvikling, dersom denne er komplisert, kan ellers utelates
  • Inndeling (grader/klasser/valører), gjelder særlig ordener. Ordenens inndeling i klasse og eventuelt grader med norske betegnelser på disse, eventuelt med originalspråkets betegnelser i parentes. Klasser og grader nevnes fra høyeste til laveste grad/klasse. Om det finnes tilknyttede medaljer, kan dette nevnes.
  • Insignier/utforming, beskrivelse av ordenstegn/medalje med tilhørende symbolikk. For ordener bør både ordenstegnet, ordensstjernen, ordenskjedet og ordensbåndet beskrives.
  • Tildeling = Tildelingskriterier + tildelingspraksis (samme som Mottakere?). Kanskje Tildelingskriterier er den beste overskriften dersom vi bare skal ha med her det statuttene sier om hvem som kan få utmerkelsen? Da må vi bestemme oss for hvor vi plasserer informasjon om saksgang for forslag, innstilling og beslutning om tildeling, eventuelt også hvem som foretar selve overrekkelsen av medaljen.
  • Norske innehavere, gjelder spesielt utenlandske utmerkelser og særlig om vi har artikler om mottagere
  • Statutter
  • Referanser
  • Litteratur
  • Se også
  • Eksterne lenker

Dette er forslag og innspill, så kan vi diskuteres oss fram til enighet om et fornuftig oppsett. –Ordensherre 20. nov 2009 kl. 17:11 (CET)

Husk at dette er ment som en enkel innføring. Tungvinte retningslinjer er det få eller ingen som gidder å lese. Dette er ikke den perfekt manual på hvordan gjøre det, men en hurtiginnføring.
Ang Medaljen for redningsdåd til sjøs er jeg enig, og har allerede slått sammen noen kapitler, fordi plakett er noe som er utdelt, og går da under utdeling. Bakgrunn som kapittel er jeg enig i, om det er nok info om dette. Inndeling/klasser mener jeg kommer etter utforming, da dette er relatert. Tildeling mener jeg kommer før utforming, fordi det er mer relevant HVEM som får, og hvordan, enn hvordan en utmerkelse ser ut. Mottakere kan være et underkapittel til tildeling, men jeg synes det passer bedre mot slutten, da det er mindre relevant. KEN 20. nov 2009 kl. 18:41 (CET)
Ja, vi må forsøke å holde det på et enkelt nivå.
Når det gjelde ordener, er min erfaring at det er enklere å beskrive utformingen når man allerede har slått fast hvordan inndelingen er. Derfor er Inndeling foran Utforming å foretrekke.
Mottagere kan gjerne være et avsnitt under Tildeling. Men, vi er nok uenige om rekkefølgen når det gjelder plassering av Tildeling. Jeg foretrekker å beskrive utformingen først, fordi jeg tror folk mest oppsøker artiklene våre for å finne ut av identifikasjon av medaljen/utmerkelsen. Det er i alle fall min egen erfaring: Jeg vil hvite hvordan medaljen ser ut, for å få klarhet i om det er den jeg tror det er, før jeg vil vite hvem som kan få og har fått den. Dersom innledningen sier noe om hva slags utmerkelse det dreier seg om og kort hva den tildeles for, mener jeg det vil fungere greit om rekkefølgen av kapitlene har Utforming før Tildeling. –Ordensherre 20. nov 2009 kl. 19:07 (CET)