Heptan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

n-Heptan er den rettkjedet alkan med den kjemiske formelen H3C (CH2) 5CH3 eller C7H16. Når den brukes som en test brenselkomponent i antibanketestmotorer, er en 100% heptan brennstoff nullpunktet til oktantall skalaen (100 punktet er en 100% iso-oktan). Oktantall tilsvarer anti-knock kvaliteter av en sammenligning blanding av heptan og iso-oktan som uttrykkes som prosentandelen av isooctan i heptan og er notert på pumper for bensin utlevert i USA og internasjonalt.

Egenskaper og bruksområder[rediger | rediger kilde]

Heptan (og dens mange isomerer) er mye brukt i laboratorier som et helt ikke-polart løsningsmiddel. Som en væske, er det ideelt for transport og lagring. I fett stikkprøve, heptan er brukt til å løse opp oljen stedet for å vise den tidligere nærvær av organiske forbindelser på en farget papir. Dette gjøres ved å riste farget papir i en heptanløsning for omtrent et halvt minutt. [Trenger referanse]

Vandig brom kan skilles fra vandig jod ved sitt utseende etter ekstraksjon i heptan. I vann, både brom og jod vises brun. Imidlertid viser jod purpur når den er oppløst i heptan, mens brom løsningen forblir brun.

Heptan er kommersielt tilgjengelig som blandede isomerer for bruk i maling og belegg, som gummi sement løsemiddel "Bestine", utendørs ovn drivstoff "Powerfuel" av Primus, som ren n-Heptan for forskning og utvikling og farmasøytisk industri og som en mindre komponent bensin.

Octane rating scale

n-heptan er nullpunktet for det oktantall skala. Det er uønsket i bensin, fordi det brenner eksplosivt, forårsaker motorbanking, i motsetning til forgrenede oktan isomerer, som brenner langsommere og gir bedre ytelse. Det ble valgt som nullpunktet for skalaen på grunn av tilgjengeligheten av meget høy renhet n-heptan, ublandet med andre isomerer av heptan eller andre alkaner, destillert fra harpiksen for Jeffrey Pine og fra frukten av Pittosporum resiniferum. Andre kilder av heptan og oktan, fremstilt fra råolje, inneholder en blanding av forskjellige isomerer med sterkt avvikende karakterer og ikke gi så korrekt nullpunktet. Chevron Phillips Specialty Chemical produserer en spesialisert klasse av høy renhet n-heptan (> 99,0%) fra råolje gjennom presisjon raffinering og destillasjon som brukes ved måling av oktantall for brensel.

SMECKNSPREKK

kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.