Gefle Porslinsfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etablert1910
Opphørt 1979
HovedkontorGävle kommune
LandSverige
Blått Band, Gefle Porslinsfabrik.
Arthur Percy var Gefle Porslinsfabriks sjefsdesigner i en årrekke. Dette portrettet stod i verket Allhems Svenskt konstnärslexikon, som ble publisert i 1962.

Gefle Porslinsfabrik AB var en fabrikk i Gävle som i perioden 1910–1979 fremstilte serviser og lignende gjenstander i flintgods. Til tross for navnet var det altså ikke porselen som ble brukt i produksjonen, men et mer porøst keramisk materiale.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fabrikken ble etablert i 1910 under navnet Gefle Porslinsbruk. I 1913 ble foretaket gjort om til et aktiebolag som fikk navnet Gefle Porslinsfabrik. På stedet der fabrikken lå hadde tidligere Gefle Kakelfabrik ligget. Fra 1910 til 1913 ble fabrikken ledet av Gustaf Holmström. De første tre årene ble det produsert husholdningsartikler og prydkunst i flintgods ved fabrikken, og fra 1913 begynte man også å produsere serviser. I 1913 ble Waldemar Meyer leder for fabrikken; i 1922 ble han fabrikkens eneeier, og han satt med alle aksjene frem til fabrikken ble solgt til foretaket Upsala-Ekeby AB i 1936.[1]

I 1923, det vil si i Meyers sjefsperiode, ble Arthur Percy ansatt som kunstnerisk leder; den stillingen beholdt han frem til 1959.

Fabrikken lå i bydelen Söder i Gävle, og var lett gjenkjennelig med sine tre karakteristiske fabrikkpiper. Fra 1930 ble de tre fabrikkpipene det sentrale motivet i fabrikkens varemerke. Da Gefle ble en del av Ekeby-konsernet, ble de tre skorstenene eller fabrikkpipene tatt i bruk som hele konsernets varemerke. Fra 1964 ble det for det meste produsert ovnsfaste serier og serviser i Gefle, og i 1968 var det slutt på produksjonen av prydkunst. I 1979 ble all produksjon ved Gefle Porslinsfabrik avviklet.[1]

Fabrikkbygningen i Gävle har etter 1979 huset ulike småbedrifter. På 2000-tallet har deler av fabrikkbygningen blitt tatt i bruk av Gävles største videregående skole, Polhemsskolan, samt av kulturskolen i Gävle.

Kunstnerisk leder[rediger | rediger kilde]

Øvrig kunstnerisk personale[rediger | rediger kilde]

Dekorer fra Gefles produksjon (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gammalt porslin, Jane Fredlund, ICA Bokförlag, 2001
  • Gefle porslinsfabrik, Tord Gyllenhammar och Björn Holm, Albinsson & Sjöbergs Bokförlag, 2008

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Keramik och porslin i Sverige genom 7000 år, red. Bengt Nyström, s. 364.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]