Fox Theatre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fox Theatre lyser opp Foxtown

Fox Theatre nær Grand Circus Park i sentrum av Detroit ble et National Historic Landmark 29. juni 1989. Det ble bygd på 1920tallet og var en av de første teatrene til å ha levende lyd når det ble vist film. Teateret ligger i Detroit Theatre Distric og har 5048 sitteplasser (5174 sitteplasser hvis man inkluderer de fjernbare setene i orkesterpodiet). Sammen med sitt identiske tvillingteater Fabulous Fox theatre i St. Louis, Missouri er det det største Fox teater og det nest største teateret i USA etter Radio City Music Hall i New York. Det ble renovert i 1988.


Historie[rediger | rediger kilde]

Fox Theatre i Detroit er det største av Fox teatrene. Bygd i 1928 for William Fox (grunnleggeren av 20th Century Fox) var det det første filmteateret i USA som hadde levende lyd. Arkitekten C. Howard Crane designet et overdådig interiør i en blanding av burmesisk, kinesisk, indisk og persisk stil. Eksteriøret har en Art Deco fasade som er flombelyst om natten og kan sees fra flere kvartalers avstand.

Fox var og ble Detroits fremste kino i flere tiår. På 1970-tallet var teateret redusert til å vise skrekk og Kung fu filmer men var et av få gjenværende kinoer i sentrum av Detroit. Nye eiere kom inn i 1984 men klarte ikke å få til en renovering av teateret.

I 1988 undergikk teateret en $12 millionersrenovasjon i regi av dens nye eiere Mike og Marian Ilitch. Området i sentrum nær Grand Circus Park som inkluderer Fox Theatre blir ofte kalt Foxtown etter teateret. Fox Theatre er Detroits hovedscene for Broadway oppsetninger.