For noen få dollar mer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For noen få dollar mer
orig. Per qualche dollaro in più
Språk italiensk, engelsk
Regissør Sergio Leone
Manus Fulvio Montella
Sergio Leone
Luciano Vincenzoni
Produsent Arturo González
Medvirkende Clint Eastwood
Lee van Cleef
Gian Maria Volonté
Klaus Kinski
Musikk Ennio Morricone
Utgitt 18. desember 1965 (Italia)
10. mai 1966 (USA)
Lengde 131 min
Aldersgrense 16 år (1966)
Budsjett $600 000 (est.)
Forløper For en neve dollar
Oppfølger Den gode, den onde og den grusomme
Filmdekoren til Sergio Leones spaghettiwestern For noen få dollar mer (1965) er i dag del av temaparken Mini Hollywood ved Tabernas i Andalusia i Spania. Kulissene og bygningene ble også brukt i Den gode, den onde og den grusomme, den siste filmen i «dollar-trilogien“.

For noen få dollar mer (originaltittel: Per qualche dollaro in più) er en italiensk spaghetti-western fra 1965 av regissøren Sergio Leone. Filmen er oppfølgeren til For en neve dollar.

Filmen er også kjente i Norge under tittelen For noen få dollar mer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mannen uten navn (Clint Eastwood), her under navnet «Manco», og Oberst Mortimer (Lee Van Cleef) er to duserjegere på jakt etter ettersøkte forbrytere i det ville vesten. Etter filmens åpningssekvenser der hver av de to jakter ned hver sin forbryter, møtes de og bestemmer seg for å samarbeide for å få has på bankraneren El Indio (Gian Maria Volonté). Manco infiltrerer El Indios gjeng som planlegger å rane banken i El Paso og få tak i den ene million dollar som befinner seg i bankens safe. Gjengen stjeler pengene, og Manco og Mortimer bestemmer seg for å returnere pengene, men blir avslørt og må rømme.

Etter å ha skutt ned alle medlemmene i El Indios gjeng en etter en, klarer El Indio å skyte Mortimers revolver ut av hånda hans og gjør seg klar til å skyte ham så snart lommeuret hans slutter å spille melodien sin. Mot slutten av melodien dukker Manco opp med Mortimers lommeur som har samme melodi som El Indios, et lommeur han tok fra en kvinne han voldtok tidligere i filmen. Manco setter seg ned og lar Mortimer og El Indio gjøre opp i en rettferdig duell som Mortimer vinner. Mortimer avslører at kvinnen som eide lommuret var hans egen søster, og at han nå har fått sin hevn. Han lar Manco få hele dusøren og står igjen mens Manco plukker opp dusøren og millionen og rir avgårde.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

For noen få dollar mer er regissert av Sergio Leone, og utgjør film nummer to i hans dollar-trilogi hvor For en neve dollar er den første og Den gode, den onde og den grusomme utgjør den tredje og avsluttende delen.

Anmelderne

Filmen ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått så mye som 93% på Rotten Tomatoes.[1] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[2]

Anmelderen på det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast seks i 2005 og beskrev den som et mesterverk: «Alt i alt, så må man bare gi seg ende over og nyte denne flotte filmen fra ende til annen».[3]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]