Feltteleskop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et feltteleskop med 100 mm objektiv og 30 mm paraksial søkekikkert.
En ornitolog som bruker et feltteleskop.
En spotter (til høyre) assisterer en skarpskytter ved å se i et feltteleskop. Feltteleskop brukes også gjerne på skytebaner for å kunne se treff uten å gå frem til skivene.

Et feltteleskop,[1][2] også kalt spotterskop, spotteskop, spottekikkert, OP-kikkert eller skivekikkert, er som oftest en monokulær observasjonskikkert, og kan sees på som et lite bærbart teleskop med ekstra optikk for å få snudd bildet rett vei. De har ofte høy forstørrelse, og er optimaliserte for observasjon av terrestriske objekter (objekter på jorden). Feltteleskop brukes blant annet i utendørsaktiviteter som fuglekikking, i jakt og sportsskyting, for avstandsmåling, overvåkning, samt andre bruksområder som krever mer forstørrelse enn en vanlig kikkert. I skytesport kalles de gjerne skivekikkert og brukes for å observere treffet til skytteren. I forsvaret kalles et feltteleskop gjerne for en OP-kikkert.

Feltteleskop fås gjerne i forstørrelser mellom 20 til 60×, i motsetning til håndholdte kikkerter som ofte har forstørrelse på enten 7×, 8× eller 10x.[3] Diameteren på objektivet har mye å si for lysgjennomgangen og oppløsningen til et feltteleskop.[trenger referanse] Objektivdiameteren er vanligvis mellom 50 til 80 mm. Større objektivdiameter fører som regel til at feltteleskop blir dyrere.[trenger referanse]

Feltteleskop kommer ofte i robuste design.[trenger referanse] På grunn av den høye forstørrelsen er feltteleskop følsomme for vibrasjoner, og det er derfor vanlig å bruke dem festet til et stativ (trefot) av høy kvalitet. Feltteleskop har ofte et lett tilgjengelig og ergonomisk utformet justeringshjul for justering av fokus, gjerne med grov- og fin-innstilling.

Okularet er vanligvis utskiftbart, og kan fås i forskjellige faste forstørrelser. Enkelte okular kan også fås med variabel forstørrelse. Forstørrelser mindre enn 20× er uvanlig. Det er også uvanlig med forstørrelser over 60×, ettersom det kan føre til dårlig lysstyrke, smalt synsfelt og vise mye risting i bildet selv om skopet er montert på stativ. Okularene kan enten være rette (samme akse som teleskopet) eller vinklet i forhold til teleskopet, da vanligvis 45 grader. Vinklet okular kan gjøre at man ikke trenger like høyt stativ, samt at høyden på stativet ikke trenger å justeres like mye mellom ulike brukere.

Objektivet på et feltteleskop er ofte bygd opp som et lite linseteleskop (refraktor),[trenger referanse] mens bilde-oppreisersystemet (eng. image erecting system) enten består av relélinser eller prismer (porroprismer eller takkantprismer).[trenger referanse] Andre oppbygninger finnes også, for eksempel Schmidt- og Maksutov-oppbygninger.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Milliradian, en metrisk måleenhet mye brukt i retikkel på feltteleskop for avstandsmåling og skyting
  • Digiscoping, filming på lang avstand ved å feste et kamera til okularet på feltteleskopet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]