Bølgebåndet markblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupeodes bucculatus»)
Bølgebåndet markblomsterflue
Nomenklatur
Eupeodes bucculatus
(Rondani, 1857)
Populærnavn
bølgebåndet markblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer i åpen skog og enger med trær.
Utbredelse: Europa, Øst-Sibir
funnet over hele Norge.

Bølgebåndet markblomsterflue (Eupeodes bucculatus) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er funnet spredt over hele Norge, men er ikke spesielt tallrik.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–11 mm), gul og svart blomsterflue. Kroppsbygningen er litt slank. Fasettøynene er nakne, antennene korte og mørkgule. Ansiktet er mest gult, men kinnene, munnkanten og av og til også midtstripen er svarte. Thorax er blankt svart, med gule hår på sidene. Scutellum er grågult med gule hår. Bakkroppen er langt oval, med tre par store, gule flekker, disse går ikke helt ut til sidekanten og er oftest sammenvokst i midten. Beina er gulbrune, vingene glassklare med lysbrunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mai til september og besøker mange slags blomster. Arten finnes helst på forholdsvis åpne områder der det er enkelte løvtrær. De flyr godt, men vandrer trolig ikke så mye som noen av de andre Eupeodes-artene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes over mesteparten av Europa og i Øst-Sibir, men synes å mangle i de vestlige delene av asiatisk Russland. I Norge er den funnet over det meste av landet, men er ikke tallrik.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]