Etnosentrisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Etnosentrisme betyr at man vurderer andre samfunn ut i fra sitt eget. Dette kan være levealder, BNP, demokrati osv. De andre vil gjerne, men behøver ikke, fremstå som mindreverdige. En innvending mot dette synet vil være at ethvert samfunn har sitt eget syn på hva som er bra/dårlig osv.

(Gresk/ latin: Sentrert om sitt eget folk.) Man vurderer andre fremmede skikker og verdier på bakgrunn av egen kultur. Det er en naturlig holdning hos alle mennesker og folkegrupper. Vi har alle et utgangspunkt hvor vi bedømmer andre ut i fra egen virkelighetsoppfatning, egne normer og verdier. For å forstå andre kulturer bruker vi vår egen, det i seg selv gjør at det ofte blir mistro og usikkerhet. Etnosentrisme er det motsatte av kulturrelativisme.

I kulturhistorisk sammenheng brukes begrepet ofte for å forklare undertrykkelse og hendelser som apartheid. Britiske imperialister i Det britiske imperiet oppfattet sitt samfunn som velutdannet og opplyst. Afrikanere ble generalisert og opfattet som late og uopplyste fordi de ikke hadde like mye teknologi og kunnskap om industrialisering og styresmakt. Etnosentrismen påvirket verdensbildet til mange av de britiske imperialistene i den forstand at de trodde at de var bedre mennesker enn afrikanerne. Det er fortsatt diskutert om imperialismen og nyimperialismen var ødeleggende eller hjelpende for kolonilandenes utvikling.

antropologistubbDenne antropologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.