Elite Hotel Savoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hotel Savoy
PlasseringMalmö
LandSverige
Åpningsdato1862
OperatørElite Hotels
Antall rom190
Hotelldekorasjon.

Hotell Savoy er et hotell i Malmö, eid av Elite Hotels. Hotellet ligger i krysset mellom Norra Vallgatan og Hamngatan, overfor Malmö sentralstasjon nord for kanalen, og har 109 rom. På den andre siden av Hamngatan ligger Skånepalatset.

Historie[rediger | rediger kilde]

På stedet der hotellet ligger i dag har det vært gjestgiveri siden middelalderen.[trenger referanse]

I 1862 ble det bygget et hotell på stedet, som fikk navnet Hotell Svea. Cirka 20 år senere ble det omdøpt til Hotell Horn, etter daværende eier. Navnet Savoy ble gitt til hotellet i 1902, da oppkalt etter Hotel Savoy i London. Før Baltisk utstilling i 1914 ble delen bygget mot Hamngatan med bankettsal, spisestue og nye hotellrom. Arkitekten var Frans Ekelund.

I tillegg til Hotell Mollberg i Helsingborg, har Hotell Savoy gitt opphav til to blandinger av henholdsvis «Zoégas-kaffe: Skånerost» (tidligere «Horns Blandning») og «Mollbergs blandad».

Musikkviteren og programlederen Sten Broman og forfatteren Fritiof Nilsson Piraten hadde stambord i restauranten på Hotell Savoy. For mange svensker er Fritiof Nilsson Piratens beskrivelse av et smørgåsbord på Hotell Horn i romanen Bock i örtagård, svært kjent.[1] Vladimir Lenin fikk også med seg Savoys smørgåsbord da han besøkte Malmö 12. april 1917, hvoretter han fortsatte med nattog til Stockholm.[2]

Restauranten ble drevet av Petri Pumpa frem til 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åkerberg, Ronny (2. september 2017). «Skånska Resor: Piraten i Skåne». Skånska Resor. Besøkt 31. oktober 2020. 
  2. ^ «Hundra år sedan Lenin åt smörgåsbord på Savoy». Sydsvenskan (svensk). 12. april 2017. Besøkt 31. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]