Dronningruta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dronningruta er en tursti som er lokalisert på Stø i Øksnes kommune i Vesterålen. Vesterålen ligger på Norges tredje største øy Langøya. Hele løypa er ca 15,1 km og har en gradering som er middels, noe som vil si at den passer for personer som er i normal fysisk form og med grunnleggende tur ferdigheter ifølge ut.no [1]. Ut.no har satt en varighet på turen på 5 timer (noe som er å ta litt i på tidsbruken hvis en spør de lokale), hvor tidsbruken selvfølgelig avhenger av tempo på turen. Dronningruta blir ofte kalt for Vesterålens perle, nettopp fordi den er lokalisert i Vesterålen og er en av Vesterålens mest kjente og vakre turstier. Dronningruta har fått sitt navn etter at Hennes Majestet Dronning Sonja besøkte Vesterålen i 1994 å gav løypa sitt navn (dronningruta.no) etter å fått opplevd skjønnheten løypa har å by på. Dronningruta er en rundtur som tar deg langs kystens hvite sandstrender og høyt oppi fjellene, med rundt 1000 høydemeter totalt, og Finngamheia på 448 m som høyeste punkt[1]. Stien finnes i mellom fiskeværene Nyksund og Stø, hvor en har anledning til å selv velge startpunkt i enten Stø eller Nyksund, dog blir turen noe kortere om en starter på Stø å ikke velger å ta avstikkeren ned til Nyksund. Uansett startsted har en mulighet til å starte å ende opp på samme sted etter endt tur.

Terreng[rediger | rediger kilde]

Løypa går gjennom et variert landskap med myr, fjære, strand, stein og fjell. [2]. På turen kan en nyte godt av førsteklasses utsikt utover det mektige Atlanterhavet så langt øyet kan se, en kan også se mot Andøya med Bleiksøya i front. En kan også se Anda fyr som er et gammelt fyr som er den siste bemannede fyrstasjon som ble opprettet i Norge, men hvor det nå er kun fugler å finne. Dronningløypa er lett å følge da Den Norske Turistforening (DNT) har T-merket langs hele løypa med tydelige røde T’er. Turen kan av noen oppleves som litt krevende da det tidvis kan være bratte partier som er utstyrt med tau-lengder for å holde seg i, noen partier er bratt opp og noen er bratt ned [3].

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Hele løypa har et variert terreng, det er derfor anbefalt med gode fjellsko, gjerne vanntette, da enkelte partier er i gjennom myrområder, og ellers klær etter vær. Turen er ikke å anbefale på regnfulle dager da terrenget tidvis kan bli svært glatt. Det anbefales å gjøre dronningruta til en heldagstur hvor en tar seg god tid til å stoppe å se på alt det vakre naturen har å by på, samt å benytte seg av enten Stø eller Nyksund´s mange autentiske spiseplasser som en pause på turen. Obs på åpningstider da det utenom sesongen som går fra juni - september kan være stengt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ruta er en eldre fartsvei mellom Stø og Nyksund. En kan langs kysten i mellom Stø og Nyksund se spor fra så langt tilbake fra det man tror er vikingtiden. Dette da det finnes både hustufter og nausttufter samt det som er en mulig kokegrop godt synlig i terrenget [4]. Stien ble også før i tiden godt brukt av jordmora som hørte til Stø da hun skulle til fødende kvinner i Nyksund [5] og av skolebarn fra Nyksund som gikk på skole på Stø.

Den delen av turen som ligger langs kysten har mange spor etter en svunnen tid, den siste bosettingen i dette området er fra tiden rundt svartedauen og de eldste fra rundt steinalderen [6]. Hvis en er oppmerksom når en går på denne delen av stien som ligger mellom Stø og Nyksund kan en se blant annet gamle gravrøyser, støer, hustufter og tomter. Til tross for at disse kulturminnene er fredet vil det ikke ta mange år før disse sporene er forsvunnet, klimaendringer, havstigning og menneskelig påvirkning er skyld i dette[7]. Med rundt 20 000 stk besøkende hvert år og stigende, er det mange som frykter for avtrykket menneskene skal lage i naturen på denne løypa. Derfor ble det i 2018 planlagt å bruke flere hundre tusen for å utbedre løypa og dermed skåne naturen med å eksempelvis legge ut planker flere steder for å skåne naturen[8].

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

I dag[når?] er det flere kjente personligheter som har gått denne turen, blant annet Lars Monsen. I 2018 inngikk nemlig Den Norske Turistforening og NRK et samarbeid for å fremme norsk natur og friluftsliv[9]. Det resulterte i at programmet sommeråpent tok turen til Dronningruta i Vesterålen. Samtidig ble miniserien minutt for minutt som gikk på NRK og som er å finnes i NRKs arkiv hvor Lars Monsen var i spissen som turguide.[10] Deres mål var å få flest mulig med ut på tur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Dronningruta i Vesterålen». www.ut.no. Besøkt 15. september 2022. 
  2. ^ «Dronningruta (Nyksund - Stø)». www.visitnorway.no (norsk). Besøkt 15. september 2022. 
  3. ^ «Dronningruta går ytterst ved havet i Vesterålen». Nord-Norge (norsk). Besøkt 15. september 2022. 
  4. ^ «Kunnskap og undring du kan ta med deg». Dronningruta. Besøkt 15. september 2022. 
  5. ^ «Dronningruta går ytterst ved havet i Vesterålen». Nord-Norge (norsk). Besøkt 15. september 2022. 
  6. ^ «Kunnskap og undring du kan ta med deg». Dronningruta. Besøkt 18. september 2022. 
  7. ^ «Kunnskap og undring du kan ta med deg». Dronningruta. Besøkt 18. september 2022. 
  8. ^ Kristoffersen, Kai Jæger (22. juli 2018). «Frykter at dronningens favorittrute kan bli ødelagt av 20.000 turgåere». NRK. Besøkt 15. september 2022. 
  9. ^ Dronningruta (24. juli 2018). «Lars Monsen». Dronningruta. Besøkt 15. september 2022. 
  10. ^ NRKs arkiv datert 25/26.07-2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]