Dora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°26′23″N 10°25′16″Ø

Dora (navn) er også et jentenavn som er en variant av Dorothea og Teodora. For TV-serien for barn, se Dora utforskeren.
Tyske ubåter av typene VII og IX ved Dora ubåtbunkre i Trondheim like etter andre verdenskrig i mai 1945.

Dora er opprinnelig to tyske u-båtbunkre i Trondheim fra andre verdenskrig. Dora 1 ble påbegynt i mai 1941 og ferdigstilt i juli 1943, mens Dora 2 aldri ble ferdigstilt. Bunkerne var et av Organisation Todts første anlegg i Norge, og huset den tyske Kriegsmarines 13. ubåt-flotilje.

Navnet kommer fra tysk: Drontheim (Trondheim) og Dora er bokstaven D i det tyske fonetiske alfabetet. Et mindre anlegg av samme art i Bergen het «Bruno».

Historie[rediger | rediger kilde]

Ubåtsbunkeren Dora 1 sommeren 1948
Nyhavna i Trondheim med Dora 1 2010
U-båt bunkeren Dora (til høyre) med seinere utbygginger. Bygningene inneholder i dag arkivsenter for Trondheim kommune, museum og NTNU Universitetsbiblioteket

Dora ble bygget som en av to u-båtbunkre i Trondheim, som var hovedbase for de tyske u-båtene i nord. U-båtvåpenet i nord opererte særlig i Nordishavet mot de allierte konvoiene med forsyninger til Sovjetunionen for lossing i havnen i Murmansk for å styrke de allierte innsatsen på Østfronten. De opererte imidlertid også andre steder og så langt sør som den engelske kanal. Særlig kjent er historien om u-480 , verdens første u-båt med stealth-egenskaper.

Anlegget Dora 1 hadde plass til 16 u-båter. Det ble bygget tilsvarende anlegg flere steder, blant annet på vestkysten av Frankrike for u-båtene som opererte lengre sør i Atlanteren og vest for De britiske øyer.

Anlegget må sees i sammenheng med de store planene Albert Speer hadde om Neu-Drontheim ved Øysand.

Fem slavearbeidere døde under byggingen av bunkerne da en vegg falt over dem.

Bunkerne ble forsøkt fjernet etter krigen, men taket er 3,5 meter tykt med armert betong og veggene er tre meter, slik at det ikke ble kostnadssvarende å prøve å fjerne anlegget.

Det måtte så mye dynamitt til at man ville risikere skader på byen omkring ved en sprengning av anlegget. Bunkeren Dora 2 er i dag midlertidig fredet og blir i dag benyttet som skipsverft og verksteder. Dora 1 blir benyttet blant annet som regionalt senter for ABM-utvikling, musikksenter for rock, bowlinghall, lager, verksted og så videre). De tykke veggene gjør at klimaet er stabilt inne i anlegget og dette gjør det svært egnet til lager. Arkivsenteret i Dora er et samarbeid mellom Statsarkivet i Trondheim, Interkommunalt arkiv Trøndelag, Trondheim byarkiv og NTNU Universitetsbibliotekets avdeling Dora. Det er planlagt at det eksisterende blå påbygget på toppen av Dora 1 etterhvert skal fjernes og erstattes av et nytt, og større, påbygg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Dora, Trondheim – bilder, video eller lyd