Diskusjon:Warwick Castle

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er du helt sikkert på at det ikke går an å bruke et norsk begrep for «motte and bailey»-festninger, og eventuelt hadde det engelske begrepet i parantes for de som leser engelsk faglitteratur? --Finn Bjørklid 17. aug 2006 kl. 17:01 (UTC)

Det er godt mulig at det finnes et uttrykk for det, men jeg er ikke kar om å komme på noe. Mangelen på et norsk ord er faktisk grunnen til at jeg har ventet med å skrive om det. Har du noen idé om hva det kan hete? Jeg skal prøve å få bladd i noen bøker hvor det kan stå noe, men det meste av faglitteraturen jeg har innen området er på engelsk. Cnyborg 17. aug 2006 kl. 17:03 (UTC)
Jeg har vært innom det selv, men tror jeg klarte å bevege meg rundt begrepet. Hvis vi slår opp på Dictionary.com:
  • motte = A tuft of human or animal hair standing up on the head or body, from Old French mote, mound
  • bailey = The outer wall of a castle, first published in 1721, was used as a reference by Samuel Johnson
Men selvsagt hvis vi ikke finner et godt norsk uttrykk eller kort definisjon får vi lage en side med en beskrivelse; det handler om en lav, opprinnelig provisorisk festningstype som bygges ut senere i mur, oftes firkantet, ikke sant? --Finn Bjørklid 17. aug 2006 kl. 17:13 (UTC)
Fil:Tapisserie motte maquette.jpg
Rekonstruksjon av motte-and-bailey i museet i Bayeux
Det dreier seg om en todelt festning som består av et lite, lett bestestet bygg, gjerne i tre men etterhvert også i mur, som står på en haug (dette er motte-delen), og en palisade som innhegner et område ved foten av haugen. I den nedre delen holder man buskap, mesteparten av garnisonen osv., mens den øvre er for festningsherren og som en festning man kan trekke seg tilbake til dersom den nedre delen faller. Det er brukt en god rekonstruksjon på en:Motte-and-bailey, som jeg legger her. De finnes såvidt jeg vet ikke utenfor Storbritannia og Frankrike. Cnyborg 17. aug 2006 kl. 18:01 (UTC)