Diskusjon:Universitetet i Wrocław

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leopoldina, Universität Breslau og Uniwersytet Wrocławski regnes vanligvis som ett og samme universitet (i 2002 feiret universitetet sitt 300-årsjubileum). Om dette formelt sett er riktig kan selvsagt diskuteres, men det er vel i alle fall ikke korrekt å regne Leopoldina og Universität Breslau som ett og samme universitet, og samtidig se på Uniwersytet Wrocławski som en ”etterfølger”. Skal man være konsekvent bør man også si det samme om Universität Breslau, som ble grunnlagt 1811, ikke 1702.

På tysk wikipedia står det ”Am 3. August 1811 wurde die Universität unter Einbeziehung der alten Leopoldina und der Universität Viadrina […] vereinigt und als Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau […] neu gegründet”.

På universitetets nettside kan man blant annet lese "W związku z przypadającym na rok 1911 stuleciem Uniwersytetu, prowadzono długotrwałe prace przy renowacji starej substancji gmachu”, som i min frie oversettelse blir „I forbindelse med universitetets hundreårsjubileum i 1911, ble det utført langvarige rennovasjonsarbeid av den gamle universitetsbygningen“. Her er det selvsagt snakk om Universität Breslau, ikke Leopoldina.

Det kunne derfor virke mest hensiktsmessig å skrive i innledningen ”gjeninvidd 1945 som etterfølger etter Universität Breslau og Leopoldina, den sistnevnte grunnlagt 1702”. Wedel 14. des 2006 kl. 15:35 (CET)

Ordet etterfølger innebærer at det er en sammenheng, men får samtidig frem at det var et brudd i kontinuitet og en nygrunnleggelse. Noe slikt brudd var det selvsagt ikke mellom Leopoldina og Universität Breslau, siden det siste oppstod gjennom en sammenslåing og endring av offisiell status, i motsetning til i 1945 da Universität Breslau først sluttet å eksistere som organisasjon, og det ble bygget opp noe helt nytt som så seg i tradisjonen fra den organisasjonen som hadde eksistert før. Sammenhengen mellom Universität Breslau og Leopoldina håper jeg kommer tilfredsstillende frem med setningen "som gikk tilbake til høyskolen Leopoldina grunnlagt i 1702". Kph 14. des 2006 kl. 17:20 (CET)
Ja, denne formuleringen synes jeg er fin. Samtidig vet man jo at det har vært brudd i kontinuiteten av mange polske universiteter, enten som følge av Polens tre delinger eller andre verdenskrig. Det gjør selvsagt ikke universitetene yngre. Uniwersytet Wrocławski er imidlertid en kompleks sak, i og med at dens foreløpere (om jeg kan bruke dette ordet) ikke var polske universiteter. Det er således hensiktsmessig nok slik det står nå. Wedel 14. des 2006 kl. 17:29 (CET)