Diskusjon:Tromsøpalme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Latinsk navnestrid[rediger kilde]

Ser at commons-lenken peker til en ikke-eksisterende side, samtidig som det på engelsk wikipedia omtales en plante som har et besnærende likt navn; Heracleum lanatum. Er lanatum blitt feilaktig omstavet til lancinatum? --Lipothymia 14. jun 2006 kl.23:59 (UTC)

Tromsøpalmen (Heracleum laciniatum) er flerårig, mens Heracleum lanatum (Cow parsnip - eller noe sånt som Ku-pastinakk) er toårig og finnes stort sett bare i Nord-Amerika. --KEBman 15. jun 2006 kl.21:11 (UTC)
Når du sier det så, så fikk jeg i dag vite at det latinske navnet på Tromsøpalmen faktisk er omstridt. H. laciniatum skal være ugyldig, men det er fortsatt det eneste navnet jeg har klart å finne tilknyttet Tromsøpalmen på nett. Egentlig skal planten ha blitt innført til Norge under navnet H. asperum, men dette skal dog heller ikke være riktig navn... Så hvis noen vet noe bombesikkert om dette, blir jeg veldig glad. --KEBman 20. jun 2006 kl.20:37 (UTC)
Jeg gjorde et søk på Heracleum laciniatum, og fant ut at den er nevnt i en artikkel på tsjekkisk Wikipedia: Bolševník perský. Planten i artikkelen har et annet latinsk navn, Heracleum persicum. Jeg kan ikke tsjekkisk, men det står altså Synonyma: Heracleum laciniatum, og utbredelseskartet i artikkelen gjør at jeg lurer på om dette er samme plante med et annet navn. --Blue Elf 5. jul 2006 kl.17:05 (UTC)
Tror heller noen kvalifiserte botanikere bør gjøre en sammenligning av arter og så komme med et vitenskapelig svar. H. persicum er et kjent og brukt urtekrydder, mens jeg ikke kjenner til noen slik bruk av Tromsøpalme. Utbredelsen av H. persicum stemmer heller ikke helt med utbredelsen av Tromsøpalmen, da den siste ikke gror sør for Nord-Trøndelag, og med det kan nok denne trygt utelukkes. Så å lete på nett etter "mulige kandidater" tror jeg ikke er en god måte å finne svaret på.
For å gi et eksemple på hvor vanskelig det er gjorde jeg et søk på Heracleum laciniatum i Den internasjonale plantenavnindeksen. I første omgang er den notert som synonym med H. sphondylium og H. villosum. OK, to ledetråder! Når det gjelder H. villosum kan det stemme ganske godt med beskrivelsen jeg har hørt om at Tromsøpalmen opprinnelig kommer fra Sibir - for det gjør også H. villosum. Men videre søk på H. sphondylium gir et mer forvirrende svar. Den er nemlig synonym med henholdsvis H. lanatum (som nevnt i første kommentar), H. cordatum, H. granatense, og ikke minst H. clausii (etter en botaniker med fornavn Claus). Det kan dog virke som at H. lanatum har en forbindelse med Linnea, som jo gir visse forhåpninger. Hver og en av disse kan altså være riktig latinsk navn på Tromsøpalmen, men med så mange mulige navn ute å går for én eneste plante - ja, da venter jeg heller på ekspertenes svar.
For å oppsummere er det til nå følgende kandidtater til riktig latinsk navn på Tromsøpalmen på norsk Wikipedia: H. asperum, H. clausii, H. cordatum, H. granatense, H. lanatum, H. persicum, H. sphondylium, og H. villosum. Så om ikke dette er forvirrende, så vet ikke jeg. --KEBman 5. jul 2006 kl.19:28 (UTC)

Avvikende kilder[rediger kilde]

Det er en artikkel om planten på forskning.no: http://www.forskning.no/Artikler/2006/juli/1151926878.96. Der angis navnene som hhv kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzianum) og tromsøpalme (Heracleum persicum). ZorroIII 10. jul 2006 kl.18:30 (UTC)

At Tromsøpalmen er i samme art som "Den store perser" H. persicum er bare en antagelse. Ser man på utbredelseskartet til H. persicum som strekker seg over store deler av Scandinavia, stemmer denne dårlig overens med utbredelsen av Tromsøpalmen som kun er å finne langs kysten fra Kirkenes i nord-øst til Nord-Trøndelag i sør. Mer om dette på den Tsjekkiske(!) diskusjonssiden (diskusjonsinnlegg på engelsk). I følge tidsskriftet Ottar 3, 2006, "Tromsøpalmen og andre innførte arter" er dog H. persicum en sterk kandidat til å være Tromsøpalmen, men dette er dog heller ikke vitenskaplig verifisert. Sjansen er større for at planten er en hybrid mellom H. persicum og andre planter. Kjempebjørnekjeks, som det også fremgår av artikkelen du trekker frem, er en annen art. --KEBman 10. jul 2006 kl.20:18 (UTC)
I dokumentet på http://www.dirnat.no/archive/attachments/02/123/NTNUr039.PDF vises det i figur 10 at tromsøpalme også finnes i sør-norge. ZorroIII 10. jul 2006 kl.20:46 (UTC)
Her setter du fingeren på noe veldig interessant, men spørsmålet er fortsatt om dette er én og samme plante (jfr. mitt innlegg på den Tsjekkiske diskusjonssiden). Holder meg her til utbredelseskartet i tidsskriftet Ottar som viser hovedutbredelsen. For å sitere, "Dessverre er detaljene i tromsøpalmens utbredelse i nyere tid dårlig kjent". Dermed er det sikkert mulig at den finnes sør for Nord-Trøndelag også - kanskje i mindre kolonier - hva vet jeg? Kildeartikkelen du viser til viser dog til H. persicums utbredelse, men det er altså fortsatt knyttet usikkerhet til om dette faktisk er Tromsøpalmen. Her er vi nemlig i en slik situasjon at det norske navnet, Tromsøpalme, er en mer presis artsbetegnelse enn det latinske navnet. Og hele poenget med latinske navn er jo også at de skal være mer presise enn lokale navn - noe de latinske navnene på Tromsøpalmen ikke er per i dag. Dette er sannsynligvis flora-forfatternes mening også. For igjen vedgår kildeartikkelen at det er en viss usikkerhet tilknyttet bruken av H. persicum, og viser i tilleg til en flora av 2005 som bruker H. tromsoensis som riktig navn. Ottar henviser også til H. persicum som en mulig kandidat, men henviser i tillegg til standardfloraen av 2006 som også kaller planten H. tromsoensis. Så å bruke H. tromsoensis er nok mer nærliggende, siden H. persicum egentlig er like uavklart som H. laciniatum og eventuelle andre latinske navn. Tror jeg skal forandre dette og, samt notere at Tromsøpalmen kan være å finne lenger sør. Ser i tillegg i din henvisningsartikkel at H. persicum nå har tatt over som vanlig betegnelse til fordel for H. laciniatum og kommer til å forandre det i Wiki-artikkelen - nuh! Takk for tipset! --KEBman 10. jul 2006 kl.22:06 (UTC)

Påstand[rediger kilde]

? Marcus 8. sep 2006 kl. 14:24 (UTC)

"..hemmer eller utkonkurrerer annen plantevekst" denne påstanden treng referanse ref. 2 er døde lenker ikkje tilgjengelge Dette usignerte innlegget ble skrevet av 213.128.172.202 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tromsøpalme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jan. 2022 kl. 23:18 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tromsøpalme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jan. 2024 kl. 03:36 (CET)[svar]