Diskusjon:Trekkhund

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Upresist og ikke helt riktig, sitat: "De har til felles en pels som tåler utrolig kulde og mye dårlig vær, men dårlig varme."

God pels er en ting, men dette betyr ikke nødvendigvis at de tåler varme dårlig. Det viktigste mht hvorvidt hundene tåler varme, er hvordan og hvor godt egnet de er til å transportere overskuddsvarme ut fra kroppen.

Eksempelvis har Siberian Husky tynne beinvegger, noe som gir svært effektiv varmetransport ut av kroppen. En følge av bl.a dette er at eksempelvis en fuglehund med noe høyere stressnivå, i mange tilfeller tåler / takler høyere temperaturer dårligere enn Siberian Husky. En av grunnene er beinveggene - den andre grunnen er at en fuglehund normalt har høyere stressnivå og egen varmeproduksjon enn en Siberian Husky og må således kvitte seg med mer varme hele tiden.

Disse tingene kan også sies å bli godt understreket av det faktum at en Siberian Husky og flere andre polarhunder både trives og brukes i langt varmere strøk enn de polare også. Spania har et aktivt miljø med polare hunder. Likeledes Italia. Siberian Huskies trives også i Manila på Phillippinene uten at tropisk temperatur representerer det minste problem. Dette handler om akklimatisering - og der det nettopp noe de polare hundene er gode til, så er det nettopp det; å takle allvær varmt som kaldt.

--Engelschion 9. mai 2006 kl.10:47 (UTC)

Du har sikkert rett i alt dette, men det forhindrer jo ikke at disse hundene, SB innkludert, tåler lite varme sammenlignet med typer som er alet opp for å ferdes i varme strøk. Da handler det ikke om akklimatisering, men genetisk arv. Eksempler på slike representanter er bl.a. endel mynder og pariahhunder. Tbjornstad 9. mai 2006 kl.15:57 (UTC)

--

Forutsetningene for evnene til akklimatisering er genetisk arvet fordi dette er en funksjon av hele dyrets fysiologi og kretsløp. Dersom akklimatiseringen skjer hos f,eks SH'en, er erfaringsmessig forskjellen i tåleranse for varme og luftfuktighet ikke så stor som artikkelen skulle gi inntrykk av (at den tåler veldig lite varme). Med det blir saken "siberian huskyen tåler lite varme på grunn av pelsen" kun et teoretisk fenomen i utakt med det faktum at en hel hærskare Siberian Huskies trives utmerket også under ekvator. Og hvis de trives - vel, tåler de da ikke varmen, eller er ikke varmen i Manila varm nok?

-Engelschion 9. mai 2006 kl.22:26 (UTC)