Diskusjon:Transistor

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Burde ikke heller denne lagt under BJ-transistor? Dersom ingen protesterer flytter jeg den. --Wega 11. jun 2004 kl.09:07 (UTC)

Jeg begynte så smått å se på denne. Det er rot i alle rettninger, og ting hører til forskjellige steder. Jeg skal prøve å få satt meg ned å ta en ordentlig oppryddning på transistorer, inkl. undergrupper. --Wintermute 29. jan 2005 kl.00:24 (UTC)

Denne setningen, «fra drain til source», er vel et eksempel på at norsk er på retur... --Finn Bjørklid 8. feb 2006 kl.22:52 (UTC)
Nei det skal være sånn! Jeg har moderate elektronikk kunskaper men det er riktig det er fordi sjematikken er fra + til - mens i virkligheten er det omvendt! Michael Shanks 15. jul 2006 kl.20:14 (UTC)

Utfordring[rediger kilde]

Å ta for seg å skrive wikis artikkel om den viktigste dingsen som tiden kan by på er en stor utfordring. Å bli bedt om det ville være en ære, å bare gjøre det er det ikke. Det er arbeid. Jeg skal prøve å begynne å forbedre dagens tilstand, men ber om ikke å måtte gjøre det alene. Utgangspunktet mitt vil være hvordan en bruker transistoren i praksis, dens begrensninger og grenser. Min svakhet er den fysiske virkemåten og Eber-Molls og andres ligninger. Kan en fysiker fylle ut dette? Arbeidet vil ta en del tid, "under utvikling" vil bli værende en stund. Dette usignerte innlegget ble skrevet av KjellElec (diskusjon · bidrag) 15. jul 2006 kl. 22:10 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!),

Jeg kan supplere med informasjon viss noen legger føringen for hovedarbeidet. Viktig å få fram at det er 2 forskjellige hovedbruk; Signal forsterking og bryter kretser. Jeg kan tegne kretser på datamaskinen. --Michael Shanks 15. jul 2006 kl.20:31 (UTC)

Utbedring[rediger kilde]

Her blandes forklaringer av transistorens virkemåte med historiske diskusjoner på en svært rotete og lite pedagogisk måte. Ikke er det med en eneste figur heller. Og det matematiske likningene som var med før for å illustrere transistorens virkemåte er bytte ut med omtrentlige forklaringer som en person som ikke er elektroingeniør fra før av ikke vil skjønne noen ting av. Jeg skal forsøke å skrive artikkelen om når jeg får tid. Linuxboksen 15. jun 2007 kl. 10:06 (CEST)


KjellElec svarer: Kritikken er, iallfall til en stor grad, berettiget. Artikkelen er et hastverksarbeid. Den er likevel en enorm forbedring i forhold til det som jeg fant da jeg slo opp stikkordet den gang. Enhver utvidelse og sortering såvel som tillegg av bildemateriale er velkomment. Jeg tilhører de som egentlig ikke har tid men som tar seg den i ett jafs for å forbedre en værre artikkel; jeg ble også bedt om det. Bilder krever dessverre en mengde tid og også en kamp med rettigheter. Dengang trodde jeg også at Wiki var langt mere kollaborativt og at noen som deg ville pusse på og utvide det grunnlaget jeg satte, noe som til nå ikke har skjedd. Fra dette synspunktet finner jeg det synd at du eller andre ikke har gått videre med forbedringer. Videre syns jeg som du sier at artikkelen burde ha to klare deler; én kort, allmenn men presis definisjon for legfolk og en utdypende del for de mere ambisiøse. Den engelske og den tyskle artikkelen kan tjene som forbilder.

Jeg kan skaffe selvlagde bilder ved behov. Ser det er noe mer bilder på den engelske artikkelen, men også der er det noe mangelfullt. Savner et bilde av TO-220 kapselen som er mye brukt. Datagutten 16. apr 2009 kl. 20:35 (CEST)