Diskusjon:Tran

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Mislikt av barn"? Er det noen som mener at voksne liker tran??? Tran er da like ekkelt for voksne som for barn! Kvent 27. jun 2009 kl. 10:29 (CEST)

Förvirrande interwikilänkning[rediger kilde]

På den svenska artikeldiskussionssidan sv:Diskussion:Tran inflöt följande inlägg:
Denne leder til den norske artikkelen om tran, men den norske tranartikkelen leder til fiskleverolja. Jeg kan ikke svensk, men det får meg til å mistenke at det svenske ordet tran kan bety noe annet enn det norske ordet tran. Det ser sånn ut når jeg leser artiklene også. Det er nok best noen som kan svensk retter det om det er feil, jeg kan ikke ta sjansen på den slags. 85.164.7.0 27 september 2009 kl. 16.27 (CEST)

Det var en bra observation, men problemet är större än så.

På enwiki finns två artiklar av intresse här. Den norska artikeln hänvisar till en:Cod liver oil, ordagrant torskleverolja, vilket nog är vad ni vill ha. Den engelska artikeln hänvisar också tillbaka till er artikel no:Tran.

Den andra enwikiartikeln är en:Whale oil. Den hänvisar också till no:Tran. Därför kommer alla artiklar som räknas som systerartiklar till en:Whale oil att kvickt robotlänkas till Tran, även om man tar bort dem. Den artikeln har pekat hit i åratal, så den norska artikeln har två uppsättningar iwsysterartiklar, en om valolja och en om torskolja.

Innan detta rättas till, så skulle jag vilja veta vad "tran" från valar heter på norska. Jag slog upp ordet "Tran" i ett gammalt och ett modernt svenskt lexikon. Båda skriver att det är en flytande olja som man får genom att koka olika havsdjur; men sedan skiljer de sig litet åt. Den äldsta skriver mest om tran framställd från valar och sälar, men också om att i Norge framställs "fisktran". Den yngre skriver att tran i egentlig mening framställs från torsk, men att man också använder ordet om tran från valar och sälar.

Därför undrar jag: Är det även på norska (bokmål!) så, att likartade oljor från val och säl kallas "tran"; eller finns det i stället ett annat ord på norska för sådana oljor? Om ni använder samma ord också för oljor från val och säl, så borde ni kanske lägga till ett kort stycke om det. Om ni använder ett annat ord, så bör en:Whale oil länkas om till den artikeln - men det är nog bra om ni lägger in en "Se også" till den där andra norska artikeln.

Själv undrar jag ändå om man inte i Norge precis som i Sverige ibland använde samma ord för den likartade slutprodukten även om den kom från andra djur. Ni skriver ju i er artikel att norrmän förr utvann tran från hajar; och i själva verket är ju torskar mer släkt med valar och människor än med hajar, om man får tro de moderna biologerna... Jörgen B 17. okt 2009 kl. 22:21 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tran. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. mar. 2023 kl. 19:50 (CET)[svar]