Diskusjon:Totalentreprise

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Generalentreprise[rediger kilde]

Denne setningen virker litt uklar: Totalentreprise kan være kombinert med generalentreprise: Isåfall påtar entreprenøren seg også å ha alle andre entreprenører i prosjektet som sine underentreprenører, det vil si at byggherren bare har kontrakt med den ene entreprenøren. Setningen kan leses som at hvis man bruker GE så vil entreprenøren ha ansvaret for UE, ikke ellers. Men det har han vel også i en vanlig TE.

Burde det ikke heller stått noe slikt som dette: Totalentreprise kan være kombinert med generalentreprise: Isåfall beholder byggherren ansvaret for prosjekteringen og har kontrakt direkte med de prosjekterende.? JohnM 15. mai 2006 kl.18:49 (UTC)

Nei - dette blir feil.
Poenget er at en totalentreprenør kan være totalentreprenør for bare en del av et prosjekt. "Total" går ikke på prosjektet, men på ansvar for både prosjektering og utførelse. Dermed kan en totalentreprenør ha bare noen entreprenører under seg og ikke alle. Den siterte setningen viser at det er først ved en kombinasjon av total- og generalentreprise at totalentreprenøren ikke har sideentreprenører eller sidetotalentreprenører. Men fortsatt er det totalentreprenøren som har ansvaret for prosjekteringen og ikke byggherren. Der hvor byggherren har prosjekteringsansvaret er det ikke totalentreprise, men generalentreprise (såfremt byggherren bare har kontrakt med en entreprenør). Hilsen Hans
Takk. Poenget med at "total" ikke går på prosjektet totalt sett tror jeg var oppklarende. Hvis jeg forstår det rett nå, så kombineres totalentreprise og generalentreprise slik:
Tilfelle 1: Hvis byggherren engasjerer kun en entreprenør kan han dele prosjektet opp i to (eller flere) deler. Den ene delen settes bort til entreprenøren i totalentreprise der TE får ansvaret for både prosjektering og utførelse. Prosjekteringen av den andre delen (de andre delene) settes bort til noen andre enn entreprenøren, men utførelsen settes bort til entreprenøren som i denne delen (disse delene) vil være GE.
Tilfelle 2: Hvis byggherren engasjerer flere enn en entreprenør kan han dele prosjektet opp i to (eller flere) deler. Den ene delen settes bort til en entreprenør i totalentreprise der TE får ansvaret for både prosjektering og utførelse. Prosjekteringen av den andre delen (de andre delene) settes bort til noen andre enn entreprenøren, og utførelsen settes bort til en annen (flere andre) entreprenør(er) som i denne delen (disse delene) vil være GE og kun ha ansvaret for utførelsen, ikke prosjekteringen. GE vil også utføre jobben uavhengig av TE i totalentreprisedelen av prosjektet.
Tilfelle 1 blir bare et spesialtilfelle av tilfelle 2 der samme entreprenørfirma får alle utførelseskontraktene. (Jeg lagde innrykk på innlegget ditt for å bedre lesbarheten iht Wikipedias stilmanual) JohnM 16. mai 2006 kl.19:32 (UTC)
Ditt tilfelle 1 kan tenkes der byggherren inngår kontrakt med bare en entreprenør for et prosjekt, slik at denne blir generalentreprenør. Så kan byggherren avtale med denne entreprenøren at denne overtar prosjekteringsansvaret bare for ventilasjons- og elektroanlegg, ikke for resten. Da vil man kunne si at for disse anleggene er han totalentreprenør. Men mer vanlig i slike tilfelle er at kontrakten inngås med spesifisert prosjekteringsansvar for visse deler og ikke for resten av arbeidet; f.eks. NS 3430 og 8405 har egne bestemmelser for slikt delvis prosjekteringsansvar i en kontrakt der hoveddelen av arbeidet er uten prosjekteringsansvar.
Du skriver om at noen kan være generalentreprenør for en del av et byggeprosjekt, men det er ikek vanlig språkbruk. Generalentreprenør betyr normalt at det for hele prosjektet er bare én entreprenør. Derimot brukes ordet hovedentreprenør der den ene av entreprenørene som byggherren har kontrakter med i et prosjekt, har et mer omfattende arbeid enn de andre. Men mange mener at dette ikke er en særskilt entrepriseform, fordi det fortsatt er en delt entreprise der det er flere sidestilte entreprenører som alle har kontrakter med byggherren.
Det er ikke uvanlig at det i ett og samme prosjekt er både grunn- og byggentreprise som avtales med en entreprenør uten prosjekteringsansvar, og ventilasjon, elektro og andre "tekniske entrepriser" som avtales med separate entreprenører som også får prosjekteringsansvaret for sine entrepriser. Da kan vi si at vi har både sideentreprenør og sidetotalentreprenører.
Ble dette noe klarere ?? Hilsen HC

Sidetotalentreprenør[rediger kilde]

Denne setningen var interessant: Det kan i samme prosjekt være sidetotalentreprenører, særlig når det er entreprenører for flere tekniske fag og disse påtar seg både prosjektering og utførelse av sine leveranser til byggherren. Jeg trodde at definisjonen på en totalentreprise var noe slikt som dette: entrepriseform der byggherren kun inngår kontrakt med en enkelt entreprenør - TE - som påtar seg alt ansvar for all prosjektering og utførelse. Ved en sidetotalentreprise vil byggherren inngå kontrakt med flere entreprenører, og isåfall trodde jeg at riktig betegnelse var hovedentreprise og at "UE" ikke lenger heter UE, men f.eks underleverandører. Noen som klarer å forklare dette bedre? JohnM 15. mai 2006 kl.18:59 (UTC)

Se min kommentar til rubrikken ovenfor. "Total" går altså ikke på prosjektet totalt sett, men på kombinert oppgave om både prosjektere og utføre. "Hovedentreprise" er en entrepriseform der byggherren har kontrakter med flere entreprenører som er sidestilte, men der den ene av entreprenørene har et mer omfattende arbeid enn de andre, f.eks. ved også å ha rigg og drift av byggeplass for de andre entreprenørene.
Det vil si at sidetotalentreprenører er entreprenører som alle har ansvaret for både prosjektering og utførelse innenfor sitt område (sin kontrakt). Hvis områdene deles opp geografisk burde dette være kurant å følge opp for byggherren, men hvis de deles opp etter fagområde krever det at noen har ansvaret for å koordinere de forskjellige sidetotalentreprenørene. Det kan kanskje avtales spesielt at en av sidetotalentreprenørene blir "hovedtotalentreprenør" og tar koordineringsansvaret. Men hvis en slik avtale ikke er inngått, hvem blir da sittende med koordineringsansvaret? JohnM 16. mai 2006 kl.19:54 (UTC)
Der hvor byggherren ikke har avtalt at en entreprenør har et administrasjonsansvar for de andre entreprenørene, så er det byggherren som beholder dette ansvaret. Alle entreprenører har imidlertid et visst samordningsansvar med sine sideentreprenører i Norsk Standard (ansvaret er utvidet i NS 8405), selv om byggheren på sin side har et overordnet koordineringsansvar. Byggherren avtaler normalt med en prosjektleder eller byggeleder om at denne utfører bl.a. koordinering av entreprenører på byggherrens vegne. Samordning og koordinering kan gjelde både utførelsen (kvalitet) og fremdriften (tid).
Byggherren har normalt egen kontrakt med en eller flere prosjekterende. Byggherren kan dermed ha mulighet for å rette regresskrav mot de prosjekterende, dersom byggherren blir påført økonomisk tap ved at entreprenørene kommer med krav mot byggherren fordi det er feil og mangler i prosjekteringsmaterialet som påfører entreprenørene merutgifter.
Hilsen HC