Diskusjon:TN-nett

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

TN-nett[rediger kilde]

Litt for mange mellomrom i tittelen, ellers har jeg med min minimale elektrokunnskap en mistanke om at den korrekte betegnelsen er TN-nett? Btd 3. okt 2006 kl. 22:36 (UTC)

Min elektrokunnskap er også begrenset, det er stor mulighet for at du har rett, uten at jeg kan bekrefte det. Jeg har ikke skepsis til overskriftsendring. Reodor.


Det er riktig. Det heter TN-nett og spenningen sier ingenting om nett typen. Som i USA brukes det TN nett med 230 volt fasespenning. Kobler man enfase her med null leder så blir det 115 volt. Og det er jo 115 volt vanlige apparater bruker i USA. Dermed så er det et 230v TN-nett de har der. Her i europa så er det 400v TN-nett.

En annen ting er det at 400v på TN anlegg i europa kalles fasespenning mens 230v får man ved å koble null leder og fase. Da heter det linjespenning.

Jeg skal skrive om artikkelen litt så det blir riktig.


Type0 13. okt 2006 kl. 09:31 (UTC)


Edit:

Jeg skal ta meg av omskrivingen senere. Sitter på jobb akkurat nå. Setter pris på om artikkelen får stå ifred inntil da. Så skal jeg også tegne en skisse av strukturen i et slikt nett. Tar det steg for steg. Type0 13. okt 2006 kl. 09:35 (UTC)


Artikkelen er ferdig. Om noen andre har noen ting å bidra med så hadde det vært fint. Artikkelen skraper bare overflaten av hvor mye interessant man kan lese om de forskjellige distribusjonsnettene.

Type0 24. okt 2006 kl. 18:25 (UTC)


Dette er et "seriøst" emne. Temaet bør ha en generell interesse, men samtidig er dette beheftet med masser regler og artikkelen burde vært redigert av en el.ing! Har endret endel, men er ikke fornøyd. (Er "hobbyelektrikker" selv med selvinnlagt TN-S på hytta). Stusser over utsagnet om at TN ikke er tillatt på sykehus. Dette blir rart for meg, men her kjenner jeg ikke reglene. Noen referanser til dette utsagnet? Vil tro at sykehus eventuelt må finne andre løsninger på sikt, f.eks. spennigsalarmer og skilletrafoer. TN med jordfeilutløser på 30mA pr kurs ville jeg tro var et sykehuskrav. Kort sagt, skal dette være en TN-nett artikkel, eller en 3-faseteoriartikkel?. Artikkelnavnet bør kanskje rettes til TN-nett? KG 3. feb 2007 kl. 01:00 (CET)

Jeg er selv elektrofagmann (Fagbrev gruppe L elektriker). Grunnen til at TN nett ikke er tillatt for å drive medisinsk utstyr er det at driftsikkerheten går foran sikkerheten. En jordfeil skal ikke koble ut kritiske medisinske apparater. Et sykehus kan fint bruke rent TN nett som ikke er galvanisk fraskilt fra det offentlige distribusjonsnettet til å drive lys, brukskontakter på veggen inne hos pasientene, datamaskiner, kontorer og sånt på sykehuset. Men når det kommer til utstyr som benyttes i operasjonssaler, overvåkningsavdelinger og andre steder der et strømavbrudd kan føre til tap av liv så benyttes det skilletrafo. Jeg har selv jobbet med installasjoner på sykehus og der har dem bare kjørt IT nett. Det står veldig mye om dette i NEK 400. Type0 16. mar 2007 kl. 19:00 (CET)

Jeg startet denne artikkelen ut fra ren ukompetent elektrointeresse. Den er betydelig forbedret senere. Jeg vil tro at artikkelen bør begrense seg til typer spredenett. 3-faseteknikk grenser selvfølgelig innpå det, men min ringe kunnskap om det er nok til at jeg tror at 3-fase forhold med spenningsuttaksmuligheter, faseforskyvninger, reaktiv energi osv. fortjener en eller flere egne artikler med linking imellom. Jeg håper det kommer noe jeg kan lære mer av. Dersom en elektroingeniør begynner å skrive håper jeg det skrives slik at det kan forståes både av fagfolk og amatører. Mvh--Reodor 3. feb 2007 kl. 01:46 (CET)


"http://home.eunet.no/~baardaun/skole/elektriske_lavspenningsinstallasjoner.htm" Lenken er ikke død, men har lite eget innhold og lenkene som vises til er døde. Trenger erstatning.

Fant ingen mal for å markere dette, ei heller noen veiledning. Finnes konsenus?

TrygveS 3. apr 2007 kl. 14:39 (CEST)


La til "IT-nett". Stort sett klipp og lim fra TN-Nett, kan noen ta en titt etter åpenbare feil? Tittelen ble feil, liten n i Nett :-( fulgte jo bare linken fra TN-Nett ;-/


TrygveS 3. apr 2007 kl. 15:26 (CEST)

Spenninger-delen[rediger kilde]

I og med at jordfeilbryteren bryter nettopp på skjevbelastning, er deler av dette avsnittet kanskje overflødig. 62.101.221.74 24. jun 2009 kl. 19:08 (CEST)Peter Heiberg


Jordfeilbryteren bryter ikke ved skjevlast.

Jordfeilbryteren bryter når summen av strømmene i alle fasene og eventuelt N-leder ikke er lik null. Belaster du L1 - L2 mer enn L2 - L3 så vil ikke dette påvirke jordfeilbryteren. Uansett hvor stor nullpunktsforskyvning du får.

Strømmen må finne andre veier enn tilbake gjennom jordfeilbryteren for at den skal løse ut. 62.16.159.114 2. sep 2010 kl. 17:31 (CEST)

Upresis?[rediger kilde]

Brukger Gdf666 har lagt inn en mal om at artikkelen er upresis. Det ville vært mer konstruktivt om Gdf666 pekte på hva som er feil, eller selv retter. 89.8.153.148 25. jun. 2020 kl. 11:46 (CEST)[svar]