Diskusjon:Sykesalving

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er det slik at det ble kalt den siste olje tidligere, men at de nå har forandret navnet? Eller har de alltid foretrukket sykesalving? --–Duffman 31. mar 2005 kl.22:31 (UTC)

Det ble i en periode, fra omkring det 12. århundre og fram til omkring midten av det 20. århundre, kalt den siste olje, uten at man kan si at navnet ble forandret, ettersom sykesalving alltid har vært et navn. Andre navn er rett og slett salving eller salving med hellig olje. Så sykesalving er et navn som er tatt i bruk igjen fordi den siste olje ga gale assosiasjoner i vår tid, hvor man med moderne medisin forlenger livet i mange tilfeller som tidligere ville vært håpløse. Dette førte til at mange ventet med å be om sakramentet, og ettersom kirken anser det som en spesielt kraftfull form for bønn om helbredelse var det en uheldig utvikling. Du kan gjerne forandre formuleringen; jeg skrev dette i all hast pga. paven. Avisene omtaler det vel som den siste olje også fordi det er mest dramatisk; det er nok ikke mange katolikker som tviler på at paven har mottatt sykesalving flere ganger i den siste tiden, ettersom det er f.eks. er rutine at det gis før en operasjon. Det som virkelig er et tegn på at noen er i ferd med å dø er ikke sykesalvingen, men vandringsbrødet (viaticum), den siste nattverden, hvor bønnen som brukes inneholder formuleringen "la ham / henne motta vandringsbrødet, så han / hun ... får gå inn til livet". Cnyborg 31. mar 2005 kl.22:44 (UTC)
Okay, takk for leksjonen, du må skrive det som er riktig du. Jeg er bare nysgjerrig. De brukte siste olje på TV, men en korrespondent korrigerte det til sykesalving, så jeg måtte bare spørre. --–Duffman 31. mar 2005 kl.22:56 (UTC)
Det er bra at du spør; det er viktig at ting blir klart for alle som leser om det. Jeg befatter meg mye med slikt, så det er ikke alltid så lett å få forklaringen på riktig nivå. Cnyborg 31. mar 2005 kl.23:00 (UTC)