Diskusjon:Sri Lanka/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Diverse bakgrunnsstoff[rediger kilde]

Sri Lanka, øya som fortjener bedre.

- Sri Lanka er en øy i det Indiske hav, beliggende under den sørlige spissen av India. Landet befinner seg svært nær ekvator, og har tropisk klima med to årstider.

- I den varme og tørre årstid, som strekker seg fra oktober og ut april, er klimaet relativt tørt og temperaturene omkring 30 -33 gr.celcieus. I perioden fra mai til september er daglige kraftige regnskyll vanlig. Sjøtemperaturen er jevnt på ca 27 grader, hvilket gir et stabilt marint liv med mange spennende arter i havet omkring.

- Naturen er svært rik på mineraler, så som brillianter og "semipressiores gems" , altså halvedle stener for smykkeproduksjon etc. Edelstenene blir hente ut fra enkle gruver, og ofte under forhold vi i Norge ville stoppet pga risikabelt arbeidsmiljø. Men denne industrien er en viktig del av landets inntekter. Gruvene eies i hovedsak av forretningsfolk med internasjonale kontakter, og gruvene gir også arbeid til fattige i distriktene.

- Sri Lanka har også en betydelig konfeksjonsindstri, i det meste produksjon for utenlandske brands. Arbeidskraften er billig sett med norske øyne. Men de konkurrerer hardt, og desverre i det nedre lønnsskikt med land som Malaysia, Borneo og andre mindre utviklede land i regionen. Og for oss i Scandinavia er det merkelig å se hvor sterkt Japanske og Koreanske og Indiske interesser dominerer, helt ulikt hvordan vi oppfatter landets tilhørighet.

- Landet har også teproduksjon, hvem har vel ikke hørt om Ceylon te, Ceylon som var landets navn tidligere. Teproduskjonen foregår innenlands, oppe i høylandene hvor landskapet har det rette jordsmonn for at buskene trives. Innhøstingen foregår ved at buskene klippes etter mønster som samtidig sorterer etter kvalitet og kvanta. Den friskeste og mest ekslusive teèn høstes fra friske skudd på planten, og den dårligste kvaliteten samles inn og blir til det vi i Norge kjenner fra den typiske teposen vi blander i varmt vann. Et veldig tragisk aspekt ved denne industrien er den utrolig høye selvmordsprosenten i leirene oppe i plantasjene. I all hovedsak er det tamilske kvinner som fra ung alder settes til å høste inn produktet under et strengt regime med lite liv utenom gjerdene. En reisende i slikt distrikt vil merke seg de kummerlige forholdene de bor under, lave hytter med utilstrekkelig ventilasjon fra ildsted og den lave veksten disse arbeiderne har greid å komme opp til.. det er ikke uvanlig at en voksen kvinne har en høyde på bare hundre og tretti cm. Antakelig er det mye pga genetisk arv, men sannsynligvis like mye pga dårlige leveforhold.

- I de siste årene har borgerkrigen vært en stagnerende faktor for landets utvikling, både fordi ressurser brukes til militære utgifter, men like mye fordi turistintektene har uteblitt i stor grad. Turismen har aldri hatt noe å frykte for landets ellers store problemer, det eksistere knapt noen eksempler på at turister har blitt skadet som følge av brogerkrig eller terrorisme. Tvert om vil en turist oppleve vennlighet og beskyttelse fra såvel myndigheter som lokalbefolkning. Og Lankeseren er et vennlig folk, som byr på seg selv. De større byene har fasiliteter som vi her hjemme bare kan drømme om hva angår hotellstandard, mat og severdigheter. Turismen har variert i omfang alt ettersom konflikten mellom tamiler og regjering har tiltatt eller avtatt. Men generelt har den ligget på et lavt nivå i forhold til potensialet.

- Staten driver med propaganda. Det finnes tamilere som hevder at LTTE utdøver overgrep og bruker barnesoldater. Men dette er bare oppspinn og propaganda. Det er heller dem som utøver overgrep osv. De tamilske i staten driver med propaganda. De legger ut falske bevis om LTTE, og nå har LTTE blitt registrert på listen over terrorister i Canada sine lister. Canada sluttet også å gi økonomisk hjelp til LTTE, fordi at dem [b]TRUR[/b] at LTTE er terrorister. 5. feb. 2008 kl. 21:08

Opplysningene over[rediger kilde]

Ovenforstående tekst er tilsynelatende en samling fakta av generell interesse, men ikke bare bare ...

Jeg vil ikke på noen måte gjøre meg til talsmann for noen av de diskutable / kontroversielle synspunktene over. At staten for øyeblikket er i avslutningsfasen av en borgerkrig og humanitær krise, gjør at seierherrene i løpet av kort tid kommer til å renskrive historien på sin måte. Mitt bidrag er enkelt og feigt, JEG setter en overskrift og får siden flagget på logg for siste endringer, og så får andre se om synspunktene over bør - eller ikke bør - debatteres. TorSch 18. mai 2009 kl. 16:47 (CEST)

Srilankisk .... Srilankesisk? eller bare Lankesisk?[rediger kilde]

Jeg innrømmer gladelig at jeg kan være på tynn is her, men jeg har latt meg overbevise om at «Sri Lanka» er en grammatisk form, en høflighetsform, som ikke lett kan oversettes på norsk - nærmeste jeg kommer er «det ærede/respekterte/høyaktede Lanka». At denne frasen inngår i republikkens navn er greitt nok, men jeg er ikke overbevist om at vi behøver å bruke dette Sri i vår omtale av språket eller innbyggerne. Jeg mener videre å ha sett i en språkspalte e.l. at språket som lankeserne snakker heter lankesisk. Hvem sitter med fasiten? TorSch 29. sep 2009 kl. 22:30 (CEST)

Tekst som er flyttet til diskusjon:[rediger kilde]

  • «Sri Lanka ligger nær de viktigste sjøveisforbindelser mellom det fjerne Østen og Europa, og hadde dermed i tidligere tider en meget strategisk posisjon.» : Setningen er blitt erstattet av en setning, som kanskje er ørlite bedre enn denne. «Fjerne østen» er kanskje ikke det begrepet som brukes mest i dag?
Cable-tv of our forefather's 10. apr 2010 kl. 20:16 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sri Lanka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 19:05 (CEST)