Diskusjon:Slaget ved Vinger

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det var ikke lett å utformere innholdet på grunnlag av sagnene nedskrevet av forfatteren Sturla Pordarson som skrev ned en vag beskrivelse av trefningene denne dagen som til sammen var et slag mellom store styrker som også var et sjøslag på elven Glomma og et landslag på elvebakken ved munningen av bielven som ledet til Vingersjøen. Ikke rart at dette ikke kom fram for ettertiden. Mye mer vagere enn i resten av sagnene!

Antall skip på mellom 35 og 48 skip for birkebeinene og på mellom tjue og cirka tretti skip for ribbungene i det minst kan gir indikasjoner om begge hærers angivelige størrelse. Dessverre- har vi rett og sett ingen ide om hvor stor et gjennomsnittige krigsskip i det indre Østlandet er med størrelsen på besetningen. Men om det er mindre enn en fjortensesse som hadde 28 roere om bord kan vi kanskje bedømte den gjennomsnittige størrelsen til en på ti sesse med ti roere på hver skipsside. Mellom tjue og tretti mann om en kan våget seg å være forsiktig med slike anslag.

Kanskje kong Håkon hadde over 1000 mann på de første 35 skip. Med til sammen 48 skip ble det 1500 mann. Helt i tråd med andre opplysninger om disponering av hærmennene i kongens felttogene mellom våren 1225 og vinteren 1226-1227, han hadde med seg 1800 mann på et hærtog. Knut Håkonsson kanskje med tjue til tretti skip hadde 600 til 1000 mann med seg. Det er klart at birkebeinene hadde størst styrke under kampene.

Men det er bare gjettinger. Ribbungopprørets militære andelen hadde ikke gjennomgått nøysomme undersøkelse så langt jeg vet om. Det er imidtertid helt sikkert at et krigsskip på Glomma var langt mindre enn krigsskipene på havet. Varulv2468 9. sep 2007 kl. 23:38 (CEST)